Damlejonens läger inställt – VM i april kan bli nästa samling

Jenni Hiirikoski och Noora Räty får vänta på att träna tillsammans i landslaget. Bild: Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

Förra lägret måste avbrytas på grund av coronaexponering i truppen. Nu ställer ishockeyförbundet in Damlejonens träningsläger i december. Det finns inga garantier för att det blir någon landslagsverksamhet innan VM i Kanada i april.

Damlejonens säsong har varit minst sagt märklig.

I våra ställdes damernas VM-turnering i Halifax och Truro i Kanada in på grund av coronapandemin. Det kanadensiska värdskapet flyttades fram till 2021 och planen är att VM avgörs i de två städerna i Nova Scotia 7–17 april.

Också slutspelet i den inhemska ligan avbröts och i svenska ligan SDHL, där många av landslagets nyckelspelare håller till, blev det stopp mitt i finalserien.

Landslaget samlades och höll läger i sommar för att inleda förberedelserna inför VM. Men efter sommaren har verksamheten stått stilla. Säsongens första Euro Hockey Tour-turnering ställdes in precis som den andra turneringen som skulle spelas i december. I november samlades landslaget för läger på hemmaplan men det lägret måste avbrytas då en spelare i truppen testat positivt för covid-19.

Då ishockeyförbundet på onsdagen skickade ut inbjudan till virtuell presskonferens där landslagstränarna presenterar sina trupper för verksamheten i december saknades damlejonen. Förbundet meddelade att lejonens tränare Jukka Jalonen tar ut laget till den ryska EHT-turneringen medan U20-landslagets tränare Antti Pennanen svarar på frågor om sin spelartrupp till VM.

Damlandslagets läger är däremot inställt.

Enligt den ursprungliga planen skulle det spelas en EHT-turnering i Sverige. Då den ställdes in utredde förbunden om det fanns möjlighet för Finland och Sverige att mötas i landskamper i stället. Då inte heller det lyckades var tanken att damlejonen skulle hålla läger i Vierumäki och möta pojklag i träningsmatcher.

– Det är alltid beklagligt då verksamhet inte kan arrangeras som planerat. Men i det här läget är det rätt beslut, säger landslagets general manager Tuula Puputti i ett pressmeddelande.

Vad som blir nästa landslagssamling är för tillfället oklart.

– Coronasituationen påverkar vår verksamhet och avgör om vi kan samlas i februari eller om vår nästa träff är VM i Kanada i april, säger Puputti.

Landslaget kan med andra ord tvingas resa till VM utan ett enda ordentligt läger i bagaget.

På tisdag meddelade förbundet att damligan håller paus hela december.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning