Damlejonens general manager om svenska bojkotten: "Damidrotten söker vägar att bli mer proffsig"

Finland och Sverige möttes i EHT-turneringen i december i fjol. Nästa vecka blir det inget nytt möte då Damkronorna lämnat återbud till turneringen i Finland. Bild: Ishockeyförbundet / Pasi Mennander

Det svenska ishockeyförbundet har avbokat damkronornas resa till Finland.

Nästa vecka spelas en landslagsturnering i Finland. Damlejonen, som i våras var ytterst nära att spela hem ett historiskt VM-guld, skulle ursprungligen ställas mot Japan, Ryssland, Tjeckien och Sverige.

Men efter att de svenska spelarna valt att bojkotta spel i landslaget med hänvisning till att de inte får någon ekonomisk ersättning under sina landslagsuppdrag och därför gör ekonomisk förlust då de representerar sitt land har laget dragit sig ur Euro Hockey Tour-turneringen.

– Allting är inställt. Jag har precis avbokat hotell och flyg och sådant, säger det svenska ishockeyförbundets pressansvarige Anders Feltenmark till SVT Sport.

För turneringens del betyder det att matchprogrammet kommer att planeras om då Sveriges matcher faller bort. Finland skulle möta Sverige i den avslutande matchen i Kervo på lördagen och för tillfället jobbar förbundet hårt för att få en annan motståndare till matchen.

Tuula Puputti, general manager för Damlejonen, säger till HBL att det svenska beskedet att bojkotta landslaget kom som en överraskning för henne och det finländska förbundet.

– Jag vill ju att damspelare får bättre möjligheter att spela på en proffsig nivå och ha en proffsig verksamhet, säger hon.

Att det amerikanska fotbollslandslaget ser ut att gå mot en domstolslösning i sin tvist med det amerikanska förbundet om jämställd ersättning för landslagsspel samtidigt som damkronorna bojkottar landslagsspel på grund av ekonomiska orsaker är enligt Puputti ett tecken på att stora förändringar och framsteg håller på att ske inom damidrotten.

– Jag skulle inte kalla det en revolution men det är ett tecken på att damidrotten blir mer proffsig och den nu söker vilka vägar den ska ta för att nå sitt mål, säger Puputti.

– Alla vill skapa en bättre situation för spelarna och jag förstår att det känns frustrerande för en spelare att höra att en förbättring sker långsamt, kanske först om fem år. Det känns säkert som en lång tid för dem samtidigt som det krävs just tid för att få till stånd stora förändringar, säger Puputti.

Puputti säger samtidigt att hon är stolt över den situation som råder inom finländsk hockey. De finländska damerna får ersättning för utebliven lön då de deltar i landslagsverksamhet och dessutom lyfter kärntruppen i landslaget ett statsstöd på 10 000 euro per spelare.

– Det är klart att det behövs pengar för att utveckla idrotten. Men det kan vara bra att minnas att det alltid finns många som vill dela på kakan, säger Puputti.

Det svenska förbundet har kommenterat damspelarnas bojkott ytterst fåordigt.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning