Damlejonen vill visa sig värda satsningen

Michelle Karvinen har vunnit två OS-brons och fyra VM-brons med Finland.Bild: Ishockeyförbundet

Tack vare det ekonomiska stöd som riktats till damlandslaget kan en stor del av spelarna satsa helhjärtat på hemma-VM som väntar i april nästa år. Där vill damlejonen visa att de är värda förtroendet.

Två år och två stora mästerskap. OS förra säsongen och hemma-VM nästa vår kräver stora satsningar av vilka idrottare som helst, men speciellt mycket av damlandslagets spelare, av vilka de flesta jobbar vid sidan om ishockeyn. Nu finns dock möjligheten för satsningarna att bära frukt på längre sikt.

I juni publicerade Undervisnings- och kulturministeriet listan på bidrag åt vintergrensidrottare för kommande säsong och med fanns 22 av damlejonens spelare, som tilldelas 10 000 euro per person. Det är en märkbar utveckling med tanke på fjolårets motsvarande bidrag där endast åtta spelare fick bidrag, en summa på 5 000 euro.

Stödet har nu börjat konkretiseras i landslagsspelarnas vardag i form av mer tid och resurser för träning.

– Dessa stora år med OS och VM kräver självklart stora satsningar. Jag slutade själv mitt heltidsjobb som barnskötare och det är fint att man har möjligheten att satsa helhjärtat på sporten, speciellt då idrottskarriären inte fortsätter för evigt, berättar Linda Välimäki som spelar för Ilves i den inhemska ligan.

Välimäki, 28, deltidsjobbar för tillfället för Tammerforsklubben vid sidan om spelandet och säger sig vara tacksam för stödet till damlejonen. Även utan det skulle hon förmodligen ha skurit ner på arbetet.

– Att spela ishockey, arbeta heltid och sköta om familjen och min sexåriga dotter är såpass tungt att det inte är riktigt klokt.

Även stjärnforwarden Michelle Karvinen, 28, är inne på samma spår. Hon jobbar med grafisk design och har också minskat på arbetsmängden och satsar mer på ishockeyn. Skillnaden till föregående år är att ministeriets bidrag möjliggör det.

– Jag har jobbat mycket hårt under årens lopp, det känns som om man nästan haft två heltidsjobb de sista tio åren, säger Karvinen som tog svenskt mästerskap med Luleå förra säsongen.

Karvinen medger att pengarna spelar en stor roll i damspelarnas vardag och förberedelserna inför hemma-VM. Hon tror att vi kommer se ett mycket starkt Finland i april.

– Under många år har vi pratat om ifall vi kan slå USA eller Kanada. De sista åren har vi bevisat att det är möjligt och förutsättningarna finns. Vi är positiva inför hemma-VM och har aldrig känt oss bättre än nu.

Krav på resultat motiverar

Damlejonen uppskattar förtroendet som riktas till dem via bidraget. Att satsningarna för med sig förhoppningar och press för resultat är självklart, men inget problem, förklarar Karvinen.

– Jag tror att vi alltid haft stora krav på oss själva och hur långt vi vill komma. Ifall det kommer mer press utifrån tror jag ändå inte att den kommer vara större än pressen vi lagt på oss själva.

– Det är klart att nu då vi fått möjligheten måste vi hantera den på bästa möjliga sätt och bevisa att vi är värda den. Vi ser det som extra motivation.

Enligt Emma Terho, före detta landslagsspelare och nuvarande ordförande för arrangörskommittén för VM och styrelsemedlem för ishockeyförbundet, är damlejonen vana med press och medvetna om vad de går för.

– Ifall man jämför pressen förorsakad av förväntningarna med självförtroendet spelarna får från den ökade träningsmängden och den bättre formen, är det nog de senare som väger mera, kommenterar Terho som även fungerar som idrottarmedlem i den internationella olympiska kommittén.

Fortsatt stöd möjligt

Undervisnings- och kulturministeriet utdelar bidrag årligen, men än så länge finns inga garantier för att stödet till damlandslaget fortsätter. Den stora satsningen för denna säsong berodde i stor utsträckning just på hemma-VM. Enligt landslagets tränare Pasi Mustonen är stödet dock tänkt för hela olympiaden. Terho tänker på den stora helheten – det handlar om en kaka som fördelas mellan en mängd olika grenar och idrottare.

– Att nivån på bidragen hålls på samma nivå som i år är en fördel för hela idrottsgemenskapen och ett tecken på att man i Finland ser framgång inom elitidrotten som en värdefull sak.

– Om den sammanlagda potten av bidrag hålls på samma nivå och idrottarna lyckas prestera, som jag tror att de kommer göra, ser jag inte varför det utökade stödet skulle vara en engångsföreteelse.

Ett lyckat hemma-VM kan vara just det uppsving damhockeyn behöver i nuläget. Ett framångsrikt landslag, lyckade arrangemang och publikens intresse kan utgöra en ekvation som bär sporten på lång sikt.

– Man ser ju hur det gick med OS-bronset – vi fick stödet och tog ett steg framåt. Vi hoppas på att kunna göra något liknande i hemma-VM, att sprida ännu mer positiv energi och att alla ser att det är värt att satsa på oss, avslutar Karvinen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00