Damlejonen körde över OAR – Sverige väntar i kvartsfinal

Finland tog en väntad seger i den sista gruppspelsmatchen. Nu väntar Sverige i kvartsfinal. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Precis som hockeyherrarna gav damerna glädjande besked på torsdag. Förstakedjan med stjärnan Michelle Karvinen har börjat leverera och spelet i powerplay fungerar som smort. Det bådar gott inför de avgörande matcherna.

Både Finland och OAR (Ryssland) hade förlorat mot Kanada och USA inför den avslutande gruppspelsmatchen i Pyeongchang. Finland var favorittippat i matchen och visste att en seger skulle bädda för ett kvartsfinalmöte mot Sverige.

Efter en trevande matchinledning gick Finland upp i ledning tack vare Luleåduon Jenni Hiirikoskis och Michelle Karvinens samspel i powerplay. Hiirikoski passade och Karvinen pangade in öppningsmålet från distans.

Några minuter senare – i början av den andra perioden – satte Karvinen in 2–0 i powerplay. OAR var knockat och hade ingen chans att resa sig. Riikka Välilä satte den sista spiken i kistan då hon gjorde 3–0 i slutet av den andra perioden. Matchen slutade 5–1 – en promenadseger för Finland.

– Det här var en självförtroendehöjare och jag är nöjd över vårt spel. Det var en viktig seger, även om turneringen först börjar i övermorgon, säger Finlands chefstränare Pasi Mustonen till Yle.

På lördag gäller det

Islossningen var välkommen med de viktigaste matcherna runt hörnet.

Finland möter alltså antagonisten Sverige i kvartsfinal. I OS i Sotji för fyra år sedan tog Sverige en sensationell kvartsfinalseger över Finland. På lördag har Damlejonen chans till revansch.

– Det gäller att inte blicka bakåt utan framåt, säger Minnamari Tuominen till Yle.

– Förlusten i Sotji intresserar mig inte det minsta, säger Mustonen.

OAR ställs mot Schweiz i kvartsfinal. Kanada och USA går direkt till semifinal.

Fakta

Finlands gruppspelsmatcher

Finland–USA 1–3

Finland–Kanada 1–4

OAR (Ryssland)–Finland 1–5

Resultat

Ryssland–Finland 1–5 (0–1, 0–2, 1–2)

17.47 0–1 Michelle Karvinen (Jenni Hiirikoski) pp

21.20 0–2 Michelle Karvinen (Emma Nuutinen, Jenni Hiirikoski) pp

39.08 0–3 Riikka Välilä

44.50 1–3 Anna Sjokjina (Ljudmila Beljakova)

52.49 1–4 Minnamari Tuominen (Jenni Hiirikoski, Petra Nieminen) pp

55.33 1–5 Petra Nieminen

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03