Damlejonen har hemma-VM i tankarna nästan varje dag

Damlejonens erfarna back Minnamari Tuominen. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Om fyra månader kör ishockey-VM i gång för damernas del i Esbo. I nästa veckas EHT-turnering får Finlands hockeydamer ett smakprov på hemmapublikens stöd.

Nästa vecka bjuder på en rejäl dos hockeygodis då både herr- och damlandslaget spelar EHT-turneringar. För herrlandslagets del inleds den ryska EHT-turneringen med en match i Tammerfors medan damerna lirar på hemmaplan mot Japan, Sverige, Tyskland och Schweiz.

Damlandslaget får därmed ett smakprov av att spela på hemmaplan inför hemma-VM i Esbo i början av april. De regerande VM- och OS-bronsmedaljörerna – som inte har stjärnmålvakten Noora Räty med i truppen – inleder sin turnering i Vierumäki innan det bär av till Tammerfors och Tavastehus.

– Det skall bli kul att spela här hemma. Det händer inte så ofta. Vi har en bra blandning av nya och erfarna spelare och vi siktar på att vinna turneringen. Hösten har varit bra och vårt spel har hela tiden blivit bättre. Japan och de europeiska länderna utvecklas hela tiden men vi ska vara det bästa laget i Europa, säger erfarna landslagsspelaren Minttu Tuominen.

– Det är viktigt att vi spelar på hemmaplan. Det är säkert nervöst för en del av laget men det är bra träning inför hemma-VM.

Senast de blivande VM-värdarna var i hetluften var i början av november i kanadensiska Saskatoon. Då blev det förluster mot giganterna USA och Kanada men också två segrar över det västra grannlandet – trots att en magsjuka decimerade spelhumöret en hel del.

– Det var en intressant turnering. Varje morgon funderade man vem som den dagen är sjuk. Vi lyckades ändå slå Sverige vilket alltid smakar bra, säger Tuominen med ett skratt.

Tolv VM-brons

Tuominen har haft en hyfsad säsong i Esbolaget Blues som toppar FM-ligatabellen. Tuominen utsågs till månadens spelare i november och hon ser fram emot kommande månader som kulminerar i VM-turneringen som efter en paus på tio år återvänder till Finland.

– Jag tänker på VM nästan dagligen. All träning görs med sikte på VM. Det är säsongens sista grej och då ska man vara i toppform, säger Tuominen.

28-åringen är nöjd över intresset som hemmaturneringen väckt i det ishockeytokiga Finland.

– Det skrivs ganska mycket om världsmästerskapen i medier och många bekanta som jag inte ens visste att följer med hockey har märkt att det är VM i Esbo. Ett hemma-VM är alltid stort och det är kul att det noterats. Vi brukar ofta bara få synlighet då det är OS, säger Tuominen.

– Men alltid kunde man få ännu mer synlighet, tillägger hon.

Finlands stora mål är att ta in stornationerna Kanadas och USA:s försprång och landslagets dröm är att spela VM-final den 14 april. Med tolv VM-brons i bagaget är hungern på något större rätt så stor.

– Vi spelar för kärleken till sporten och det kommer att synas i rinken. Stämningen i laget är på topp, säger Tuominen som nästa vecka siktar på att ge ett starkt formbesked tillsammans med sina landslagskollegor.

Landslagstruppen

Målvakter: Oksman Johanna (Kärpät), Räisänen Meeri (Whale Connecticut), Silvonen Jenna (Blues)

Backar: Hiirikoski Jenni (Luleå HF), Karjalainen Sini (Univ. Of Vermont), Laitinen Nelli (Blues), Lindstedt Rosa (HV71), Rahunen Isa (Kärpät), Savolainen Ronja (Luleå HF), Tuominen Minnamari (Blues), Viitasuo Ella (Blues)

Anfallare: Hakala Sanni (HV71), Holopainen Elisa (KalPa), Hovi Venla (Inferno Calgary), Melotindos Linnea (Team Kuortane), Nieminen Petra (Luleå HF), Niskanen Tanja (KalPa), Nylund Jenniina (St. Cloud State Univ.), Saari Saila (Kärpät), Tanskanen Vilma (Mercyhurts University), Tulus Noora (Luleå HF), Valkama Saana (Univ. Of Vermont), Vainikka Viivi (Team Kuortane), Vesa Emilia (Team Kuortane), Välilä Riikka (HV71), Välimäki Linda (Ilves)

Chefstränare: Pasi Mustonen

Nelli Laitinen, Elisa Holopainen, Viivi Vainikka och Emilia Vesa spelar endast den första matchen i EHT-turneringen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03