Damlejonen förbereder sig för VM – "Ingen klan leva ett normalt liv under uppladdningen"

Michelle Karvinen, Ronja Savolainen och Jenni Hiirikoski hör till de bärande spelarna i landslaget. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Damlejonen samlas på söndag för att inleda sin föreberedelse inför VM i Kanada. Social distansering, karantän och bubbla är nyckelorden då laget förbereder sig för säsongens höjdpunkt.

I fjol ställdes VM i Halifax och Truro in på grund av coronapandemin. I år är läget inte precis bättre men det internationella ishockeyförbundet IIHF siktar på att kunna genomföra mästerskapet i Kanada i maj.

Damlejonen har ett VM-silver från hemmaturneringen 2019 att försvara. Men samtidigt som turneringen för två år sedan ingav en hel del hopp är utgångsläget inför årets VM långt från optimalt.

Laget har inte spelat några matcher mot andra damlandslag den här säsongen, lägren har varit få och inte heller den sista uppladdningen inför VM bjuder på bästa tänkbara förhållanden. Lägg till att stjärnmålvakten Noora Räty tackat nej till spel i VM.

Damlejonen samlas på söndag i Vierumäki för att träna tillsammans i tio dagar. Laget kommer att vara i en egen bubbla i Vierumäki och inte ha kontakt med någon utanför laget.

Efter lägret tar landslagstränaren Pasi Mustonen ut den slutliga VM-truppen, spelarna åker spelarna hem för att sköta de sista förberedelserna innan de sätter sig själva i karantän i sex dagar inför resan till Kanada 22 april. Finland reser till VM tillsammans med det japanska, det danska och det ryska VM-laget.

På plats i Kanada fortsätter karantänen i åtta dagar. Tre dagar efter att karantänen är över möter Finland Kanada i en träningsmatch. Två dagar senare inleds VM-turneringen.

Under det förberedande lägret på hemmaplan i Finland siktar landslaget på att spela två träningsmatcher mot pojklag. Men det finns en hel del frågetecken att reda ut kring möjligheten med tanke på smittorisken.

"Förhoppningsvis kan vi spela två matcher under lägrets sista dagar för att få lite matchkänsla inför VM. Vi gör vårt bästa för att kunna arrangera säkra matchevenemang men coronasituationen medför en del utmaningar", säger damlejonens general manager Tuula Puputti i förbundets pressmeddelande.

Tränaren Pasi Mustonen poängterar att spelarna måste leva under speciella förhållanden under VM-uppladdningen mellan lägret och avfärden till Kanada.

"Spelarna kommer att få träningsprogram de ska följa och vi är i tät kontakt med dem trots att vi fysiskt inte är på samma ställe. Spelarna har en tajt och speciell vår bakom sig så det är säkert välkommet att få träna på egen hand en stund", säger Mustonen i pressmeddelandet.

"Ingen av oss kan leva ett normalt liv under den här tidsperioden. Vi kan inte ta några som helst risker att smittas av corona".

Det slutliga VM-laget presenteras dagen efter att lägret är slut, den 7 april. VM avgörs i Halifax och Truro, Novascotia i Kanada 6–16 maj.

Landslagstränaren Pasi Mustonen har tagit ut följande spelare till det föreberedande VM-lägret i Vierumäki 28.3–6.4:

Målvakter:

Keisala Anni (Ilves), Räisänen Meeri (HPK), Silvonen Jenna (Mercyhurst University).

Backar:

Hiirikoski Jenni (Luleå HF), Karppinen Aino (RoKi), Karjalainen Sini (University of Vermont), Laitinen Nelli (Kiekko-Espoo), Lindstedt Rosa (Brynäs IF), Parkkonen Krista (HIFK), Savander Eve (Ohio State), Savolainen Ronja (Luleå HF), Tuominen Minnamari (Shenzen KRS Vanke Rays), Viitasuo Ella (Kiekko-Espoo).

Forwards:

Hakala Sanni (HV71), Holopainen Elisa (KalPa), Karvinen Michelle (H.C. Ladies Lugano), Liikala Julia (HPK), Nieminen Petra (Luleå HF), Nilsson Matilda (KalPa), Niskanen Tanja (KalPa), Nylund Jenniina (St. Cloud State University), Pirttijärvi Jenna (RoKi), Rakkolainen Emmi (Kiekko-Espoo), Sundelin Sofianna (Team Kuortane), Tapani Susanna, Tulus Noora (Luleå HF), Vainikka Viivi (Luleå HF), Vanhanen Sanni (Ilves/Tappara), Vesa Emilia (Kiekko-Espoo), Yrjänen Kiira (Team Kuortane).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning