Damlaget närmare EM än herrarna

Finlands herrlag i volleyboll gjorde det svårt för sig genom förlusten mot Rumänien i Helsingfors i onsdags. En plats i EM nästa år kräver nu seger i Rumänien på söndagen. Damerna däremot tog i onsdags sin tredje raka seger och leder sin kvalgrupp.

För att börja med det positiva. Det finländska damlandslaget i volleyboll spelar piggt och bra, har många individuellt skickliga spelare och tar sig dessutom an sina matcher som lag. Det betyder att laget är mer än summan av de enskilda spelarna och det är det som krävs om man vill klara sig bra i internationella sammanhang.

I onsdagens match var lagkaptenen Pauliina Vilpponen hemmalagets effektivaste spelare följd av Noora Kosonen. Men när det riktigt gällde och Finland var illa ute mot Sverige var det Daniela Öhman som i tredje set lyckades med det mesta och vände matchen. Det visar på en bredd i spelarmaterialet. Att kapten Vilpponen nu spelade sin sista hemmamatch och på lördagen gör sin sista match i landslaget är inget laget står och faller med.

EM-kvalet har för damernas del saknat Piia Korhonen som skadades tidigare i sommar och som säkert har en stor roll bara hon blir frisk. Inte heller unga Suvi Kokkonen spelade i onsdags, även hon visade pigga takter i försommarens gyllene liga.

Nyckeln till damernas framgångar ligger i de möjligheter laget haft att träna ihop i längre sammanhängande perioder. Och bakom det volleybollförbundets satsning på damlaget. Både lagledningen och träningsmöjligheterna har de senaste åren förstärkts och lagets budget har dessutom vuxit. Till allt det behövs givetvis pengar.

Frankrike lockar

Flera av de finländska damerna spelar nu i utländska storklubbar, främst i Frankrike och Tyskland. De träningsmöjligheter de får där drar också landslaget nytta av.

Finlands damer leder alltså sin kvalgrupp efter segern mot Sverige i onsdags. En seger i returmatchen i Umeå på lördag säkrar i praktiken platsen i EM. Chefstränaren Tapio Kangasniemi ser ändå flera områden där laget kunde förbättra sig.

I det svenska laget spelar en av Europas bästa anfallsspelare, Isabelle Haak. Hon var bästa poängmakare i alla set i onsdagens match och henne måste Finland neutralisera för att vinna på lördagen. Det gäller att spela lite bättre än i onsdags, anser Kangasniemi som ändå inte vill räkna poäng och placeringar i kvalgruppen ännu. Men utgångsläget är alltså gott då Tjeckien i gruppens andra match slog Estland.

Svårt med avslut

För herrarnas del är läget däremot bekymmersamt. Hur ska ett lag som har svårt att vinna över en betydligt sämre rankad motståndare i ett EM-kval kunna spela i ett världsmästerskap om drygt två veckor?

Herrarnas chefstränare Tuomas Sammelvuo vill hålla de två isär. Ett kval är ett kval och ett VM ett VM och en rankning betyder ingenting. Men att förlora 3-2 mot en betydligt sämre rankad motståndare som spelade både vassare och mer avslappnat och som dessutom ville mera ger ändå en fingervisning om riktningen i laget inte är den rätta.

Olli-Pekka "Lelu" Ojansivu meddelade i somras att han av familjeskäl inte tänker spela i landslaget i höst. Det beslutet är det inget att säga om. Men herrarna har inte lyckats hitta någon som ens kommer nära Lelus förmåga att avsluta anfall. Onsdagens match i Helsingfors var stundvis riktigt sorglig att se på. Lätta fel, mjuka avslut och egna misstag gjorde det lätt för motståndare att ta hem spelet även om Finland lyckades vinna två set och därmed tog en poäng som kan visa sig viktig.

Ungt och äldre

Det lag som spelade i onsdags var en blandning av veteraner och unga spelare och de hittade inte alltid varandra. Axeln mellan passaren Mikko Esko och anfallaren Urpo Sivula fungerar i allmänhet bra i den inhemska ligan, men internationellt räcker den inte längre. Finlands spel piggnade till märkbart när Eemi Tervaportti tog över passandet. Han gav också flera av spelarna chansen att anfalla, men att allroundspelaren Elvis Krastins var bästa poängmakare i matchen säger rätt mycket. Unga Samuli Kaislasalo glänste stundvis i anfallet, men innan han kan drömma om att ersätta Ojansivu är det en lång väg att gå. 20-årige Henrik Porkka skötte sig bra.

Herrarna möter Rumänien på nytt på bortaplan redan på söndagen och då skulle det gälla att ta fulla tre poäng för att vinna kvalgruppen. Ska man jämföras med andra grupptvåor så är man beroende av hur övriga lag spelar och kan inte själv påverka resultatet. Då blir också biljetten till EM nästa år betydligt osäkrare.

Nu gäller det att glömma onsdagen och fokusera på söndagen. Och försöka hitta en startsexa som både vill och kan vinna och där spelglädjen finns. Och att i mån av möjlighet hitta gruppen som kan sätta hårt mot hårt när VM inleds med match mot värdlandet Bulgarien den 9 september i Varna. I den gruppen ingår säkert en del andra spelare än de som nu spelar mot Rumänien, men något anfallsess lär Sammelvuo inte ha att dra fram ur rockärmen.

Katarina Koivisto Administrativ redaktionschef

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00