Damhockeyns gyllene chans – "En otroligt viktig säsong för oss"

Landslagsstjärnorna Jenni Hiirikoskis och Michelle Karvinens vardag blev betydligt lättare då klubblaget Luleå bestämde sig för att börja betala lön till samtliga spelare i laget. Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Med OS-bronset i färskt minne och hemma-VM om ett halvt år har damhockeyn ett gyllene läge att ta ett nytt steg och höja sin profil. Och på förbundet jobbar man medvetet för att lyfta fram damerna och damhockeyn.

Damhockeyns finansiering har skapat en del rubriker under det gångna året. Inför och kring OS var det många som höjde på ögonbrynen då det visade sig att en del av spelarna som spelade hem bronset i Pyeongchang betalar för att kunna hålla på med hockeyn. Efter OS kom beskedet att 22 spelare i landslaget i framtiden kommer att få olympiska kommitténs stöd på 10 000 euro för att de bättre ska kunna spela och utvecklas.

De övriga damspelarna i landet måste fortsätta att kämpa med jobb vid sidan av hockeyn och finna sig i att ofta betala för att kunna spela på elitnivå.

Men det kan finnas en ljusning i sikte.

Och hoppets ljus tänds som så många gånger i Sverige. Där har storklubben Luleå Hockey, med bland andra finländska landslagsspelarna Jenni Hiirikoski. Michelle Karvinen och Ronja Saviolainen i spelartruppen, gjort en stor förändring inför den här säsongen. Från och med hösten 2018 får alla spelare i SDHL-laget lön av klubben.

Klubben kan inte göra samtliga spelare i damlaget oberoende av annat avlönat arbete men förändringen betyder att laget tre dagar i veckan kan träna dagtid.

– Att vi tränar dagtid är nästa steg för damishockeyn. Att vi får lön gör det möjligt för oss att träna dagtid, på morgonen när alla har mycket energi. Vi slipper träna efter en hel arbetsdag, säger Hiirikoski till tidningen Kuriren.

Tränaren och sportchefen Fredrik Glader är oerhört nöjd med förändringen och tror att den kan ha positiva effekter på många plan.

– Det här är en förändring av deras vardag, vilket jag tror vi kommer ha sjukt stor nytta av sportsligt. Det är enormt viktigt för dem personligen också. De får ett helt annat liv vid sidan av ishockeyn och jag hoppas att den här förändringen ska förlänga deras karriärer, att de håller på längre med ishockeyn när deras vardag förändras, säger han till Kuriren.

Hiirikoski berömmer sin klubb som är en föregångare inom damhockeyn.

– Jag har spelat länge nu. Det här är helt fantastiskt. Jag är riktigt stolt över att vara en del av den här organisationen, som utvecklar damishockeyn, säger hon.

Förbundet satsar på damerna

I Finland ligger utvecklingen rätt långt efter Sverige där man i flera klubbar, bland annat Linköping och Luleå, jobbat målmedvetet och hårt för att lyfta damhockeyns profil. För de svenska klubbarna är det en självklarhet att lyfta fram damerna i sin marknadsföring. I Linköping valde klubben att placera en dam- och en herrspelare på de stora reklamerna på stadens bussar inför säsongstarten för ett år sedan.

I Finland är det ytterst sällan – om någonsin – som herrarnas ligalag nämner klubbens damlag. Damhockeylagen ses fortfarande inte som en naturlig del av verksamheten eller något som klubbarna vill prioritera.

– Klubbarna borde se damhockeylagen som en tillgång, säger Tuula Puputti, utvecklingschef för flick- och damhockey på förbundet.

– Damhockeyn är ett mervärde både för klubbar och för samarbetspartners. Jag känner till ett exempel från i år där en samarbetspartner som hade bestämt sig för att lämna en klubb valde att stanna tack vare att klubben satsar mera på damhockeyn.

Puputti, själv före detta landslagsspelare och OS-medaljör, är spindeln i nätet i finländsk damhockey. Förutom att hon utvecklar flickhockeyn fungerar hon också som general manager för landslaget och hon är generalsekreterare för ishockey-VM som spelas i Esbo i vår. Och hon har förbundets och förbundsledningens fulla uppbackning i arbetet för att utveckla damhockeyn i Finland.

Då förbundet presenterade sin nya strategi för de kommande fyra åren är dam- och flickhockeyn ett av de prioriterade områdena. Och säsongen 2018–19 spelar en enorm och rätt avgörande roll för damhockeyn i Finland.

OS-bronset från i vintras är fortfarande i färskt minne, jämställdhet inom samhället och idrottsvärlden är ständigt på tapeten och diskuteras flitigt i olika forum och med hemma-VM om ett drygt halvår finns alla förutsättningar att få ett starkt lyft för damhockeyn.

– Det här är en otroligt viktig säsong för oss, säger Puputti allvarligt.

– OS-bronset fick stor synlighet då damernas matcher visades på bra sändningstid på Yles kanaler och vi nådde en stor publik. Nu kommer VM på hemmaplan där vi har chansen att visa upp oss live för den breda publiken.

Puputti och de övriga som arrangerar VM och de övriga ledarna på förbundet vet att man inte kan räkna med att få gratis synlighet bara för att VM hålls i Finland.

– Vi måste skapa en produkt som gör att folk trivs. Vi lyckades nå ut till barnfamiljer under U20-VM i Finland och det är till stor del samma bakgrundsteam som jobbar med damernas VM, säger Puputti.

Hon säger att biljetterna ska vara lättillgängliga, ha ett förmånligt pris och att matcherna och arrangemangen ska hålla en så hög standard att publiken vill se damhockeymatcher på nytt på plats och ställe.

– Vi ska skapa en internationell vau-effekt, säger Puputti.

Målet för hemma-VM är ambitiöst: förbundet siktar på att locka 100 000 åskådare till metroarenan i Esbo.

– Det är viktigt att VM spelas i Esbo. Det är lätt att ta sig till arenan då metron stannar precis bredvid, säger Puputti.

Metroarenan var från första början förbundets förstaval för VM men då arenan haft stora ekonomiska problem de senaste åren och elen var bortkopplad på grund av obetalda räkningar så sent som i juli i fjol var förbundet tvunget att se sig om efter alternativa spelorter. Till slut blev det ändå Esbo som fick värdskapet efter att förbundet fått tillräckliga försäkringar om att hallen är i fullt bruk inför och under VM i april.

– Det är både viktigt och naturligt att spela i Esbo med tanke på den starka historia och tradition som damhockeyn har i staden, säger Puputti och syftar på Blues framgångar i FM-serien.

Att Yle sänder hemma-VM garanterar att damhockeyn igen når ut till en bredare publik.

Synligheten både i hallen och på nätet och i tv ger förbundet bra förutsättningar att höja damhockeyns profil rejält och också få ligaklubbarna att inse att damerna är en tillgång. Kanske vi en dag inom en inte alltför avlägsen framtid har den första finländska klubben som följer i Luleå Hockeys fortspår.

– Jag tror det kan vara möjligt under de kommande fyra åren, säger Puputti.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning