Damerna till slutspel, herrarna utslagna

Kaisa Alanko (t.v.) och Daniela Öhman stoppar ungrarnas anfall vid nätet. Öhman hörde till matchens effektivaste spelare. Bild: CeV

Finlands volleybolldamer tog sig till slutturneringen i Gyllene ligan genom att på onsdagskvällen ta de två set som krävdes mot Ungern. Herrarna förlorade sin match mot Spanien och slutade tvåa i sin grupp efter Portugal.

Finlands damer har visat att framgångarna i Europaligan i fjol somras inte var någon tillfällighet. På onsdag kväll tog damerna sig vidare till den slutturnering som spelas mellan de fyra främsta lagen i Europas Gyllene liga om en vecka. Det trots förlust mot Ungern med setsiffrorna 3-2.

Utgångsläget var klart. Med två vunna set och därmed en poäng skulle Finland ta sig vidare. Första setet gick inte som planerat och då dessutom Finlands främsta smashare Piia Korhonen skadades såg det dystert ut. Men unga Suvi Kokkonen tog över och Finland lyckades vända en ungersk ledning på sju poäng till seger.

När sedan tredje set och spelades hem var slutspelsplatsen klar och spelare som inte fått spela i tidigare matcher i ligan fick nu en chans. Ungern tog de två sista seten. Finland möter Bulgarien i ligans semifinal.

För herrarnas del var utgångspunkten sämre. Efter två knappa förluster hade Finland visserligen flest poäng i gruppen, men eftersom det är antal segrar som räknas låg Portugal som knappt slagit Finland i två matcher före i tabellen. För avancemang krävdes seger över Spanien och att Tjeckien skulle slå Portugal på bortaplan.

Portugal vann sin match och Finland förlorade sin och slutade därmed tvåa i gruppen. Chefstränare Tuomas Sammelvuo konstaterade efter matchen att varje lag får den placering det förtjänar. Ligan har ändå gett nya, unga spelare viktig internationell erfarenhet, konstaterade han.

Finlands herrar fortsätter i höst med EM-kval och säsongens höjdpunkt är VM i Bulgarien i september. I det lag som spelar då har Sammelvuo möjlighet att plocka in äldre, erfarna spelare. Själv säger han att lagets sammansättning är öppen, i slutet av juli samlas landslaget nästa gång och då är även spelare som nu stått över ligan med.

Även damerna kvalar för EM i höst och har en plats i EM-turneringen nästa år som säsongens främsta mål.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03