Efter missade guldet – damlejonen kan få guldmedaljer ändå

Det finska landslaget med silvermedaljer hängande runt nacken efter finalförlusten mot USA i hockey-VM. Men i maj kan spelarna få specialgjorda guldmedaljer. Bild: Lehtikuva / Mikko Stig

Det blev VM-silver på hemmaplan för damlejonen efter en uppmärksammad finalförlust mot USA. Men i maj kan landslaget ändå hedras med guldmedaljer.

I en intervju med Ilta-Sanomat berättar affärsmannen Thomas Zilliacus om sina planer på att finansiera specialtillverkade guldmedaljer som ska delas ut under en planerad hyllningsceremoni i Helsingfors.

– Jag tycker att damlejonen kämpade på ett otroligt sätt och var VM:s moraliska vinnare. Det skulle vara en symbolisk gest, säger han.

Landslaget förlorade finalen på straffar mot USA efter ett bortdömt förlängningsmål som tog tio minuter att videogranska.

Ett kontroversiellt beslut som fick förbundskapten Pasi Mustonen att gå i taket.

– Om vi har fått rätt information, så är det ett justitiemord. De tog VM-guldet ifrån oss, sade han till HBL efter förlusten.

Enligt Thomas Zilliacus ska både hockeyförbundet och Helsingfors stad ha godkänt planerna på en hyllningsfest i maj.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning