Damer och herrar på rätt spår

Både damernas och herrarnas landslag i volleyboll segrade i den gyllene europeiska ligans sista hemmamatcher. Bägge har möjligheter att knipa en plats i slutturneringen för gruppsegrarna.

Onsdagskvällen i bollhallen i Åbo Kuppis var känsloladdad på många sätt. Volleybolldamerna tog en klar 3-1-seger i set över Kroatien, en seger som ledde till att den kroatiska lagledningen beskyllde både hemmalaget, domarna och arrangörerna i Åbo för fult spel. Beskyllningar som finländarna hade allt skäl att bara avfärda med en axelryckning.

För finländarna var bättre än de kroatiska damerna på de flesta delområden. Servarna var vassa, avsluten genomtänkta och blockspelet tidvis riktigt bra. Lägg till det att Kroatiens största stjärna Samanta Fabris gjorde flera misstag i sitt anfallsspel så hade Finland segern säkrad.

Finlands damer gjorde bra ifrån sig redan i den europeiska ligan i fjol och årets Gyllene liga bjuder nu på snäppet hårdare motstånd. Damerna har fått träna ihop under våren och merparten av spelarna är desamma som gjorde väl ifrån sig i fjol. Ny i sammansättningen är Tavastehuslaget HPK:s unga Suvi Kokkonen som i matchen mot Kroatien fick spela två set och gjorde det med bravur.

– Vi har ett brett material i anfallet. Det är kanske en överraskning att våra anfallsspelare enligt statistiken är de bästa i hela gruppen, säger damernas chefstränare Tapio Kangasniemi.

Två matcher kvar

Till exempel Piia Korhonen som har sin första säsong i Tyskland bakom sig lyckades ta 23 poäng i den sista hemmamatchen i Åbo, att jämföra med den kroatiska stjärnan Fabris 16 poäng.

Ungern och Finland ligger nu på samma poäng i gruppen, när det för Finlands del återstår två bortamatcher, en mot Ungern och en mot gruppjumbon Frankrike i början av juni. De fyra bästa lagen i ligans tre grupper gör upp om segern i mitten av juni och till den turneringen hoppas Finland kunna ta sig som gruppsegrare.

– Vi har dessutom siktet inställt på att ta oss till EM 2019 via höstens kval, säger Kangasniemi.

Åldern oviktig

Finlands herrar har spelat Gyllene ligan med ett lag som saknar spelare som i åratal betraktats som något av stöttepelare. Passaren Eemi Tervaportti och anfallsspelaren Olli-Pekka Ojansivu hör till dem som står över vårens liga.

Tommi Siirilä utgjorde en näst intill ogenomtränglig mur vid nätet och de spanska spelarna hade svårt att slå bollen förbi honom. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Men det föryngrade herrlandslaget har klarat sig bra och leder sin grupp inför de återstående två bortamatcherna. I onsdagens match i Åbo var det Spanien som fick se sig slaget med 3-2.

– Åldern spelar ingen roll, visst är en del spelare unga till sin ålder, men rent spelmässigt har de utvecklats mycket och när de spelar i herrarnas landslag så är det de villkoren som gäller, säger herrarnas chefstränare Tuomas Sammelvuo.

Sammelvuo är nöjd med sitt lag där passarna Aleksi Lankinen född 1997 och Fedor Ivanov född 2000 lyckats bra med att få passningarna att hitta rätt och anfallsspelet att rulla. Bägge har utvecklats mycket, berömmer tränaren.

Herrarna stod för många servemissar i Åbo och servemottagningen fungerade inte heller perfekt. Men med stort tålamod och med ett gott blockspel fick Spanien ge sig. Mittblockaren Tommi Siirilä som spelat sin första säsong i Italien, men fått ont om speltid, visade vad det ger att träna i en av världens tuffaste ligor. Han avslutade anfallen vasst och utgjorde en nästan ogenomtränglig mur för spanjorerna då de försökte anfalla i mitten.

Höstens lag öppet

Herrarnas landslag har en tuff höst framför sig med både EM-kval och en världsmästerskapsturnering som startar i Bulgarien i början av september. Gyllene ligan spelas till slut med samma lag som hittills i år, men hur höstens lag ser ut kan Sammelvuo inte säga något om ännu.

– Hösten är fortfarande fullständigt öppen, men det här lagets prestation har visat att det blir svårt att välja vilka som ska vara med, säger Sammelvuo.

Han konstaterar att det är bra att ha ett brett material när valen ska göras och att det är bra att många spelare nu fått erfarenhet av landskamper och tuffa matcher. De övriga lagen i Finlands grupp, förutom Spanien Portugal och Tjeckien, har spelat med lag som redan nått internationella framgångar.

När ligan är avslutad tar landslaget sommarpaus. I slutet av juli blir det dags att samlas på nytt och förbereda sig för hösten.

Katarina Koivisto Administrativ redaktionschef

Tuff sommar

Damlandslaget har två gruppspelsmatcher kvar i Gyllene ligan, den 2 juni i Frankrike och den 6 juni i Ungern.

En eventuell slutturnering spelas i Ungern strax före midsommar.

EM-kvalet börjar i mitten av augusti. Estland, Tjeckien och Sverige spelar i samma grupp som Finlands damer.

Herrarnas två sista matcher i Gyllene ligans gruppspel går den 3 juni i Portugal och den 6 juni i Spanien.

En eventuell slutturnering spelas i Tjeckien 13-14 juni.

Danmark och Rumänien kvalar mot Finland om en EM-plats, kvalmatcherna börjar i mitten av augusti.

Herrarnas VM inleds i Varna, Bulgarien den 9 september.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33