Sverige beslutar om inreseförbud nästa vecka

Inrikesminister Mikael Damberg (S) håller pressträff om kraven på inresetester. Om beslut fattas kommer det att påverka finländska resenärer. Arkivbilder. Bild: Fredrik Sandberg/TT, Tor Wennström/HBL Arkiv

Det blir en blixtsnabb remissrunda till polisen och andra berörda myndigheter om kravet på negativt covid-19-test för inresa till Sverige, som Folkhälsomyndigheten begär.

– Svaren ska vara inne senast på måndag, säger inrikesminister Mikael Damberg (socialdemokrat) på en pressträff.

– Efter det kommer regeringen att fatta snabba beslut, tillägger Damberg till SVT Nyheter.

Den svenska Folkhälsomyndigheten FHM lämnade på fredagen in en begäran till regeringen om krav på negativt covid-19-test för utländska medborgares inresa till Sverige. Det gäller personer födda 2004 eller tidigare. Det negativa testet får vara högst 48 timmar gammalt.

Också i Finland bereds för tillfället en liknande bestämmelse om krav på obligatoriskt coronatest för inresa. Det är de mer smittsamma, muterade virusvarianterna som nu sprids snabbt i vissa länder som fått myndigheterna att reagera.

Nya EU-regler

"Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvarianter kan finnas i fler länder än de vi känner till. Därför anser FHM att det är det viktigt att få de nya restriktionerna på plats", motiverade generaldirektör Johan Carlson i ett pressmeddelande.

Sveriges regering har under det senaste dygnet behandlat myndighetens begäran. Ytterligare några dagar behövs innan ett regeringsbeslut kan fattas, enligt Mikael Damberg.

– Vi har fått en hemställan i går (fredag) eftermiddag och analyserat den under natten, säger Damberg till SVT.

Han hänvisar också till att EU i början på nästa vecka ska komma med nya reserestriktioner.

– Nu skickar vi den på en blixtremiss till de myndigheter som är mest berörda, inte minst Polismyndigheten, som är den myndighet som ska hantera ett sådant här inreseförbud, säger Damberg till SVT.

Också svenskar

Även för hemvändande svenskar skärps reglerna. De som inte har testat sig före avresan ska göra det samma dag som de återvänder till Sverige.

FHM rekommenderar inresande svenskar att stanna hemma och undvika kontakter i sju dagar samt testa sig den femte dagen, även om test gjorts 48 timmar före inresan till Sverige eller i anslutning till hemkomsten. Också resenärernas hushållskontakter uppmanas att stanna hemma.

Arbetspendlare ingår inte i myndighetens nya rekommendationerna, förutsatt att de testas regelbundet (minst en gång per vecka). Även arbetspendlarnas hushållskontakter undantas om pendlaren testas regelbundet.

Det är än så länge oklart hur ett kommande beslut påverkar gränstrafiken vid Torneå.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning