Dals sjukhus ska renoveras stort

Sjukhusområdet Dal är fint men i behov av en rejäl ansiktslyftning. Bild: Lehtikuva/Marja Airio

Helsingfors stad och HNS planerar ett stort byggarbete som ska genomföras trots regeringens reformer.

Lite i skuggan av landskaps- och vårdreformen vill Helsingfors stad utvidga och bygga om sjukhusområdet i Dal. Byggplanen beräknas totalt kosta 600–700 miljoner euro, av vilket den nu aktuella projektplanens andel är 9 miljoner euro.

Investeringen är så omfattande att Helsingfors och samarbetsparten HNS behöver tillstånd av Social- och hälsovårdsministeriet. I praktiken lär det handla om att hålla ministeriet underrättad.

Enligt staden är Dal, som byggdes på 1920-talet, i akut behov av renovering. Det är trångt och många patientsalar saknar toalett.

I förslaget ingår en servicetunnel mellan Dal och sjukhusen i Mejlans. Fågelvägen är det cirka 500 meter mellan ställena. Biträdande borgmästare Sanna Vesikansa (Gröna) säger i Helsingin Sanomat att tunneln skulle "kosta miljoner".

Byggplanen är ett samarbete mellan staden och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS. Enligt tjänstemännen stöder planen målsättningarna i landskaps- och vårdreformen.

Projektplanen ska presenteras om ett år och byggandet pågår 2020–2025. Förslaget diskuteras i Helsingfors stadsstyrelse i kväll.

Läs HBL:s tidigare artikel om planerna: Sjukhuskomplex i Dal planeras för 900 patienter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning