En röd helikopter blev sista flyget från Malm före stoppet

Klaus Sundman, Timo Airaksinen och flygplatschefen Gun Gustavsson lade på måndagen ut stora stoppkryss som stänger Malms sista öppna banan åtminstone fram till sommaren. Bild: Cata Portin

På måndagen byggdes stora stoppkryss över huvudbanan 18-36. Ingen flyger till Malm fram till sommaren. Eller kanske aldrig mer.

En liten röd Robinson-helikopter som lyfte i den svaga ostliga vinden blev på söndagen den enda och sista flygningen här. Malms flygplats är nu på myndigheternas order stängd för flygningar för tre månader.

På måndagen lät flygplatschefen Gun Gustavsson montera ut de stora X:en på landningsbanan, som enligt internationella luftfartsregler redan från luften ska visa att banan inte är i användning.

– Vi hade anhållit om att få hålla öppet till augusti, men nu blev det bara sex veckor extra tid. Det är lika mycket snö här som i januari. Och nu fick vi flytta plan till andra flygfält som ibland inte ens var plogade, säger Gun Gustavsson till HBL.

Före stängningen vid midnatt mot måndag var det däremot på lördagen över 60 starter och landningar med ultralätta plan, privatplan och helikoptrar från det legendariska fältet. Flera finländska medier hade redan före veckoslutet meddelat att flygplatsen hade stängt för gott, men några sista entusiaster var fortfarande uppe i luften.

Malmentusiaster hade på måndagen tänt minnesljus utanför den över 80 år gamla flygterminalen. Bild: Cata Portin

Det är trafikmyndigheten Traficom som har krävt att föreningen som sedan 2016 upprätthåller Malms flygplats ska publicera ett så kallat notam-meddelande i internationellt format som stänger Malms sista öppna landningsbana i tre månader.

Det uppges vara av säkerhetsskäl, eftersom utmätningsverket kommer att verka på flygplatsområdet.

De plan som har stått utomhus på de 39 hektar som flygplatsföreningen har hyrt av Helsingfors stad har nu flyttats bort till andra flygfält.

– Men hyreskontrakten för hallarna gäller fortfarande och där finns fortfarande ett 20-tal flygplan. En flygklubb har fortfarande alla sina plan här, och helikopterverkstaden var fullsatt när jag var där senast, säger Gun Gustavsson.

Trots att flygplatsen är stängd för trafik är det fortfarande möjligt att de som har flygplan på Malm får lämna flygplatsen luftledes.

– Då behöver man kontakta Helsingfors stad först och så häver jag tillfälligt stängningen av landningsbanan för den tid som behövs, säger Gun Gustavsson.

Gun Gustavsson driver en av flygskolorna som har gett flygundervisning på Malm. I den gamla flygplatsbyggnaden sitter flygskolan fortfarande som hyresgäst och ger bland annat teori- och simulatorutbildning. I övrigt kommer hennes flygskola att framöver i huvudsak ge sin flygutbildning i Åbo.

De aktiva i flygplatsföreningen och i stödföreningen Malms flygplats vänner (MLY) ställer nu sitt hopp till kommunalvalet. Den nuvarande stängningen av Malms flygplats för trafik gäller till måndagen den 14 juni – dagen efter det nya datumet för valet.

Företagen på Malm flaggade på halv stång på måndagen. Bild: Cata Portin

Inom Helsingfors stad går apparaten med att omvandla området till bostadsområden obevekligt vidare. På måndagen behandlade Helsingfors stadsstyrelse de sista planjusteringarna för områdena Nallebrinken och Flygplatskvarteren. Terrängen söder om den nuvarande flygplatsen ska bli bostäder, affärer och parkeringshus för närmare 5 000 invånare.

Den nuvarande flygterminalen och hangaren intill kommer att bevaras. I planen sträcker sig en park ut över den nuvarande tvärbanan, medan en snabbspårväg är inritad tvärs över den nuvarande huvudlandningsbanans södra ända.

Stadsstyrelsen bordlade på måndagen planeändringen på förslag av SFP:s ledamot Marcus Rantala. Planen behandlas på nytt om en vecka och ska till sist godkännas av stadsfullmäktige.

Invigdes 1936.

Var Helsingfors internationella flygplats till 1952.

Drevs av staten till 2016, därefter av en förening.

Ännu i fjol landets livligaste flygplats med 40 000 starter och landningar.

Vräks av Helsingfors stad.

Sista landningsbanan stängd till juni 2021, möjligen för gott.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning