Dåliga nyheter för allergiker: I år blommar björken rikligare än på länge

Björkblomningen blir ovanligt kraftig i bostadsområden eftersom träden växer glest och får mycket värme och sol.Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Enligt en prognos gjord av Naturresursinstitutet Luke finns det klart fler björkhängen i vår än under de senaste tre åren.

De inhemska björkarna börjar vanligtvis blomma i början av maj. Före det, i mitten av april, börjar fjärrspridning av björkpollen med sydliga luftströmmar.

Allergiker som lider av pollen bör förbereda sig på en jämförelsevis besvärlig pollensäsong, skriver Naturresursinstitutet Luke i ett pressmeddelande.

Björkar som växer på öppna och varma platser, ofta på tomter och i trädgårdar samt i bostadsområden har rikligt med hängen. I täta och skuggiga skogar finns det däremot färre björkhängen än i genomsnitt.

– Skillnaden på olika växtplatser torde bero på de kalla väderförhållandena förra sommaren, då endast björkar på öppna växtplatser fick tillräckligt med värme för att bilda blomanlag, säger forskaren Tatu Hokkanen.

Här kan man följa pollenläget.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00