Dålig fertilitet går i arv

Orsakerna till infertilitet är ofta ärftliga, skriver de belgiska forskarna. Bild: Mostphotos

Män som blivit till med hjälp av mikroinjektion har sämre fertilitet än andra män. Men det är inte metoden i sig som påverkar förmågan att få barn, skriver forskarna.

Forskare har undersökt fertiliteten hos de pojkar som var först ut att födas med mikroinjektion i början av 1990-talet.

Vid mikroinjektion, eller intracytoplasmatisk spermieinjektion (ICSI), förs spermien direkt in i ägget med hjälp av en injektion. Orsaken är oftast för få spermier eller spermier med låg rörlighet, för att befruktningen ska kunna ske på naturlig väg.

I studien, som presenteras i Human Reproduction, ingick 54 män födda 1992–1996. Resultatet visar att männen i genomsnitt hade hälften så stor spermiekoncentration och hälften så många spermier totalt sett, jämfört med män som blivit till på naturlig väg. Sannolikheten för att antalet spermier var under 15 miljoner spermier per milliliter sperma, vilket är WHO:s definition av "normal", var tre gånger så hög.

Forskarna, verksamma i Belgien, är inte förvånade över resultatet. Orsakerna till infertilitet är ofta ärftliga, skriver de. Detta är dock första gången som fertiliteten hos dessa män undersökts vetenskapligt.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning