Niskanen besviken – "Sköt förbi öppet mål"

Perttu Hyvärinen var sjua och Iivo Niskanen femma i den klassiska jaktstarten i Nove Mesto. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Han hade lite bakhala skidor, men Iivo Niskanen skyller inte ifrån sig efter att ha missat prispallen i Nove Mesto.

Iivo Niskanen hade ett perfekt läge inför den klassiska jaktstarten i världscupen i Nove Mesto. Efter att ha stått för karriärens bästa insats i lördagens fristilslopp gick han ut som tvåa på sin favoritsträcka, 15 km klassiskt.

Men han var i trubbel direkt. Skidorna såg ut att vara bakhala, Niskanen klev ofta utanför skidspåret i uppförsbackarna för att få fäste, och efter sex kilometer hade Norges Sjur Røthe kommit ikapp. Snart hade Niskanen sällskap av den norska trion Røthe, Johannes Høsflot Klæbo och Simen Hegstad Krüger, medan Rysslands Alexander Bolsjunov ångade iväg långt framför dem.

Niskanen hade det kämpigt och det var inte någon överraskning att han till slut tvingades ge sig för norrmännen. Han skidade i mål som femma.

– Det var inte den placeringen jag var ute efter. Jag hade tänkt mig att det skulle bli lätt att skjuta bollen i ett öppet mål, men den här gången gick det förbi, säger Niskanen.

I lördagens fristilslopp hade finländarna utmärkta skidor i de svåra förhållandena. Under söndagen lyckades vallningsteamet inte riktigt lika bra.

– Norrmännen misslyckades kanske i går, men de hade en mycket stark laginsats i dag. Jag känner inte till helheten, men åtminstone jag fick det intrycket att jag inte var riktigt hade lika bra skidor som de. Jag hade nog inte annars heller krafter att utmana. Jag gav allt jag hade, säger Niskanen, som tar på sig en del av ansvaret för skidorna.

– Det var oerhört svåra förhållandena. Vi prövade med olika skidor, olika skidvallor, ruggskidor, och precis före start började det snöa. Vi tog det slutliga beslutet två minuter före start. Jag lyckades kanske inte riktigt själv där.

Rysslands Alexander Bolsjunov var överlägsen igen och tog segern med 46,7 sekunder ner till tvåan, Klæbo. Niskanen var i mål 56,2 sekunder bakom Bolsjunov. Bolsjunov var dock inte dagens snabbaste, utan Norges Simen Hegstad Krüger hade den snabbaste sträcktiden då han klättrade från åttonde plats till tredje plats.

Perttu Hyvärinen fortsatte med sina starka insatser och var sjua i mål. Han tog sin bästa placering i världscupen i karriären i lördagens fristilslopp, då han var sexa. I söndagens jaktstart tryckte han sig i mål precis före Norges Didrik Tønseth.

– Det var en tuff dag. Jag är såklart nöjd med placeringen. Jag kunde inte ha fått mera i dag, säger Hyvärinen.

Ristomatti Hakola skidade upp sig till tolfte plats, efter att ha gått ut som artonde man. Blixtinkallade Markus Vuorela var 46:a.

Världscupen, Nove Mesto

herrar, 15 km (f), jaktstart

1) Alexander Bolsjunov, Ryssland, 37.01,3, 2) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, +46,7, 3) Simen Hegstad Krüger, do, +47,2, 4) Sjur Røthe, do, +47,7, 5) Iivo Niskanen, Finland, +56,2, 6) Andrej Melnitjenko, Ryssland, +1.32,3, 7) Perttu Hyvärinen, Finland, +1.43,6, 8) Didrik Tønseth, Norge, +1.43,7, 9) Jean-Marc Gaillard, Frankrike, +1.46,6, 10) Francesco di Fabiani, Italien, +2.26,2...12) Ristomatti Hakola Finland +2.31,5, 46) Markus Vuorela Finland +5.53,7

Världscupen e 19 av 40 deltävlingar

1) Bolsjunov 1 281 p, 2) Klæbo 1 122, 3) Sergej Ustiugov, Ryssland, 845, 4) Niskanen 718, 5) Røthe 691.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning