Dahl övervann problemen och segrade igen

Bild: Ulf Palm

Regerande mästaren John Kristian Dahl hade stora ryggproblem och var osäker på om han skulle kunna starta i årets upplaga av Vasaloppet.

Norrmannen kom till start – och först till mål. I en dramatisk klungspurt i Mora, där initiativet över upploppet skiftade mellan flera åkare, satte Dahl skidspetsen främst och tog sin tredje seger på fyra år.

– Det var fruktansvärt tungt och jag hade ont i ryggen. Det kändes som om jag gick på max hela tiden. Jag vet inte vad som hände. Ett mirakel, sade segraren till SVT.

Britta Johansson Norgren tog initiativet i damklassen från start. I Eldris, med nio kilometer kvar till mål ledde svenskan – som varit tvåa tre år i följd men aldrig vunnit skidklassikern – med 1.42 före norskan Astrid Øyre Slind. Förhandsfavoriten Katerina Smutna, Tjeckien, har brutit loppet med smärtor i ena handen.

–  Det går inte att beskriva vad jag känner, säger segrarinnan.

Förra året blev Britta Johansson Norgren hindrad på upploppet i Mora och det blev en tredje andraplats i följd för den svenska långloppsspecialisten.

– Framför allt är jag trött men det är också en lättnad. Jag hade en jättefin resa till Oxberg (62 kilometer in i loppet) men därifrån har det varit ett helvete. Jag hörde att hon närmade sig och tänkte att jag absolut inte fick släppa de ryggar jag hade och bli ensam. Den sista kilometern har jag gråtit, av trötthet eller glädje, säger hon till SVT.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning