Dags för vardagsmat

Bolognese Bild: Karin Lindroos, Marthaförbundet

Säsongens råvaror är kål, lök och rotsaker såsom kålrot, rödbeta och palsternacka och potatis. Citrusfrukterna är som godast just nu och gör sig bra i en dessert.

Flera vardagsrecept hittar du på recept.martha.fi

Recept: Elisabeth Eriksson, Sofia Grynngärds, Marthaförbundet

Foto: Karin Lindroos, Marthaförbundet

Potatissoppa med crunch 8 små koppar eller fyra större 450 g potatis av en mjuk sort 1 schalottenlök 1 klick smör 5 dl vatten 1/2 buljongtärning nymald svartpeppar 1/2 tsk salt cirka 75 g färskost, till exempel med smak av gräslök Garnering 1 dl grovhackade salt- och kryddrostade mandlar eller cashewnötter

Till soppan lämpar sig en mjuk potatissort, till exempel rosamunda eller mandelpotatis (puikulaperuna på finska). Under vintern lämpar sig även siikli som under lagringstiden blir mjukare och ger en fin smak till soppan.

Finhacka löken. Skala och skär potatis i bitar. Fräs potatis och lök i smör i en kastrull några minuter. Tillsätt vatten, buljong och kryddor. Låt koka tills potatisen går att stöta sönder med en potatisstöt eller ballongvisp. Blanda ner färskost och smaka av. Servera soppan i kaffekoppar med mandlar eller nötter intill som gästerna kan strö över sin soppa. 

Grönsaksbolognese 100 g rotselleri 100 g palsternacka 100 g morot 1 liten lök 1 vitlöksklyfta 1 burk tomatkross 1 msk tomatpuré 1 dl grädde ½ msk rypsolja ½ msk torkad basilika ½ krm chiliflakes 1 buljongtärning Svartpeppar enligt smak

Skala och riv rotsakerna grovt. Skala och hacka löken. Fräs lök, pressad vitlök, chiliflakes och basilika i olja. Tillsätt riven morot, selleri och palsternacka. Fräs ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré. Sätt i även buljongtärning, tomatkross, grädde och peppar. Servera med pasta och riven ost.

Kållåda 1 ½ kg kål (ett mindre kålhuvud) 2 msk olja 400 g köttfärs 1 lök 2 vitlöksklyftor 1 dl risgryn 3 dl vatten 2 dl grädde Salt, peppar 3 msk sirap 1 msk soja

Ansa kålhuvudet, skär i små bitar. Bryn kålen i stor panna och låt badda i cirka 35 minuter. Koka upp riset i vatten och tillsätt grädden då vätskan sugits upp. Koka mjukt till en "gröt". Bryn under tiden lök, vitlök och köttet. Smaksätt. Blanda samman kål, ris och kött i en smord ugnsfast form. Grädda i 180 graders ugnsvärme i cirka 50 minuter. Servera med rårörda lingon.

Plättar med apelsinfyllning 10 plättar 3 ½ dl vetemjöl ½ tsk salt 3 ägg 7 dl mjölk 2 msk smör Fyllning 4–5 apelsiner 1 dl rinnande honung eller lönnsirap 1 näve hackade nötter eller mandlar

Blanda mjöl och salt i en skål. Vispa ägg och mjölk och rör ner mjölkblandningen i mjölet lite i sänder. Vispa till en smidig smet. Låt den svälla i 30 minuter. Smält smöret och blanda i strax innan stekning. Stek plättarna i smör.

Skär apelsinen i skinnfria klyftor, placera i en skål. Ringla över av det söta. Blanda ner nötterna. Pudra över lite florsocker. Servera som fyllning i plättar och vips har du en vitaminrik dessert.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning