Dags för ny teknikfrossa i Berlin

Bilden är tgen under teknikmässan IFA i Berlin 2014. Bild: Lehtikuva/AFP/Odd Andersen

Hade du is i magen och struntade i lockropen om en ny tv till fotbolls-EM och OS? Det var nog klyftigt.

I dagarna öppnar Europas största elektronikmässa i Berlin och vill du inte ha de senaste nyheterna så brukar det bli bra rabatter när äldre modeller ska säljas ut.

IFA är världens näst största hemteknikmässa efter CES i Las Vegas och det är definitivt den äldsta, med rötter i 1920-talet. På mässan finns allt från vitvaror till ny mobil teknik och det är det sistnämnda som de flesta brukar vara mest intresserade av.

Det finns gott om förhandstips och mer eller mindre sanktionerade läckor om vad som ska presenteras på mässan. Det är inte sannolikt att Samsung lanserar en ny topptelefon eftersom bolaget i år släppt flera modeller i toppsegmentet, varav den senaste, Galaxy Note 7 i dagarna är på väg ut på den nordiska marknaden. Däremot förväntas Samsung presentera smartklockan Gear S3 och kanske också en ny surfplatta.

Nytt från Sony

Sony har på senare år valt Berlin för lanseringen av nya toppmobiler och mycket tyder på att det blir likadant i år. Därutöver släpper bolaget förstås nyheter inom spel, foto och tv. Kanske gör också Sony ett försök med en ny surfplatta med Android, ett segment som varit väldigt trögt de senaste åren.

Vad tillverkare som Huawei och LG kommer att presentera i Berlin är mer osäkert.

Trögt för surfplattorna

Just surfplattorna, eller snarare bristen på nya modeller, är värt några extra rader. Försäljningen har backat kraftigt flera år i rad och andra kvartalet i år blev tappet drygt 12 procent jämfört med samma period förra året, enligt analysföretaget IDC. Android har 65 procent av marknaden, Apple 26 procent och Windows resten.

Varför köparna är så avvaktade kan ha flera förklaringar; många anser det inte nödvändigt att ersätta surplattan lika ofta som telefonen, allt fler, inte minst många företag vill har plattor med riktiga tangentbord och där har Androidplattorna hittills kommit till korta.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03