Dags för modersmålet: frågor om flygskam, AI och finlandssvensk seriestripp

Sista gången med "gammaldags" penna och papper i vår. Bara matematiken skrivs på traditionellt sätt i höst. Sedan är det slut på de handskrivna svaren. Bild: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Den här våren går till historien som sista gången abiturienterna skriver essäprovet i modersmålet med penna och papper. I de kommande skrivningarna i höst är det bara matematiken som skrivs på "klassiskt" vis. Nästa vår är studentexamen helt och hållet digital.

I år var det helt tydligt att Studentexamensnämnden lyssnat på den rikssvenska och finländska klimatdebatten. En av årets frågor handlar nämligen om vart och hur man kan resa utan att behöva känna klimatångest för utsläpp från flygbränsle eller känna rädsla för terrorattacker.

Ett annat aktuellt ämne är robotar och artificiell intelligens (AI) som tar över människors fysiska jobb. I en fråga ska abiturienten skriva om AI och robotar är en källa till oro eller glädje.

Bland frågorna finns också en tidningsartikel om vinnarmentalitet, en novell från 1924 av Pär Lagerkvist och dikter av bland annat Claes Andersson, Solveig von Schoultz och Elmer Diktonius.

I vår får abiturienterna också reflektera över om kritiken mot politiska beslutsfattare är befogad. Det gör de genom att analysera seriestrippar av finlandssvenska Sebastian Nyberg och rikssvenska Sara Granér.

"Alla politiker behöver ett krig då och då för att orka med vardagen" säger en av karaktärerna i Nybergs seriestripp. Den andra svarar: "och efteråt kan de vika ut sig i intervjuer i damtidningar! Invasionen av Åland räddade mitt äktenskap!"

I år har 40 894 personer anmält sig till vårens studentskrivningar. På onsdag är det dags för proven i religion, livsåskådning, samhällslära, kemi, geografi och hälsokunskap. Fredagen är vigd åt den långa lärokursen i främmande språk. Studentskrivningarna avslutas onsdagen den 28 mars med modersmålsprovet i samiska.

Här kan du läsa alla frågor i modersmålsprovets essädel.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03