Dags för mera snack

Under fyra år har vi fått uppleva Oy Suomi Ab, med en statsminister/vd som tror på snabba beslut och mindre snack.

Vi kör genom Sverige och försöker förgäves hitta variation i musikskvalet. I stället vänder vi intresset mot reklamerna mellan låtarna. Vi gör två iakttagelser: att töntiga reklamsånger är på modet igen och att det snart är val i Sverige. Både Stefan Löfven och en lokal moderatledare pratar i förtroendeingivande ton om välfärd, jobb, skola.

Hemma i Finland hoppades väl arrangörerna för Finlandsarenan i Björneborg att sommarens politikevenemang skulle bli ett startskott för valdebatten inför nästa års riksdagsval. Det blev det inte. Och det var inte värmens fel.

För hur annars kunde det bli, med social- och hälsovårdsreformen i det skick som riksdagen lämnade den i då sommarlovet tog vid? Total förvirring. Oklart om hela reformen alls blir av. Oklart om det blir nya landskap, oklart när landskapsval i så fall hålls. Mina sympatier går till alla dem som jobbar inom vården, det måtte kännas obehagligt. Och så alla de tusentals som ska jobba inom de nya landskapen. Eller så inte. Det måtte kännas overkligt.

Men tillbaka till valet. Social- och hälsovårdsreformen riskerar att bli ett jättelikt baklås för hela valrörelsen och potentiellt hela politiken. De nuvarande regeringspartierna vill till varje pris få den klappad och klar innan valet. En dålig – men genomförd – reform är bättre än en halvfärdig reform som måste rivas upp efter valet, tänker väl regeringspartierna.

Oppositionen med socialdemokraterna i spetsen har gjort sitt bästa för att förhala reformen, men om de lyckas och reformen verkligen inte blir av, ja då finns chansen att den landar som en stor, stinkande hög på socialdemokraternas bord i nästa regering. Som de får lov att styra upp. Med någon, på något sätt. Man kan redan ana en viss vårdsreformströtthet bland beslutsfattarna, hur ska det inte se ut om fyra år?

Fyra år till, som helt kommer att överskuggas av social- och hälsovårdsreformen. Och innan det en valrörelse som bara handlar om en sak. Det är inte så att vården inte är viktig. Det är den. Men vi väljare förtjänar både mera och bättre.

Under fyra år har vi fått uppleva Oy Suomi Ab, med en statsminister/vd som tror på snabba beslut och mindre snack. Det är många som tycker att det skulle behövas lite mera snack nu inför valet. Om värderingar, om politikens mål och riktning. Om EU:s framtid och Finlands roll. Om försvar och försvarsallianser. Om miljö och klimat.

Allt det här borde vi få höra beslutsfattarna diskutera. I stället finns risken att valrörelsen helt överskuggas av social- och hälsovårdsreformen. Vi väljare ges inte en chans att ta ställning till andra frågor som är viktiga för oss. Partiledarna vill inte ställa sig på kant mot varandra i andra frågor, debatten blir intetsägande.

Och vad värre är: så länge social- och hälsovårdsreformen hänger kvar, är alla de här andra frågorna politiskt underordnade. De är alla potentiella handelsvaror, så länge valet enbart handlar om att hitta lämpliga vårdreformspartner som kan bilda regering. Det är skadligt, inte bara för den politiska debatten, utan för själva politiken.

Markus Haakana är företagare och tvåbarnsfar

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning