Bokmässan är över – poddarna finns kvar

Aldrig hinner man ta del av allt program på en bokmässa. Men hav förtröstan, samtalen på HBL-scenen har alla blivit podcasts. Mycket nöje!

Serieberättelse, bilderböcker

Den flitiga HBL-läsaren har under året inte kunnat undgå illustrationer signerade av Maija Hurme, Jenny Lucander eller Ulla Donner. Alla tre är också aktuella med böcker där bilderna är en central del av berättandet. Fredrik Sonck intervjuar.

På Spaniens tak

När man vandrar tänker man mycket. Stefan Lundbergs pilgrimsvandring till Santiago de Compostela blev en artikelserie som gjorde läsarsuccé. Nu kommer boken, kompletterad med sådant som inte rymdes i tidningen. Annika Hällsten intervjuar.

Avsked, Beethoven, Cortison

Michel Ekmans självbiografiska lexikon är ett försök att både återupptäcka och lösgöra sig från det förflutna. Hur uppriktig kan man vara om sig själv, mot sig själv? Fredrik Sonck intervjuar.

Barndom, ungdom, vuxenliv

I Kjell Westös höstbok Den svavelgula himlen följer vi en ung man genom barndom, ungdom och vuxenliv, allt i relation till en förmögen familj. Klassgränser, kärlek, sex och brustna förhoppningar är några av romanens teman. Kjell Westö intervjuas av Annika Hällsten.

Livsval och lögner

Så här upphör världen är en både skarp och varm roman om livsval och lögner, om ett äktenskap i stillsam kris och om tonårsförälskelse. Hur lever vi när vi anar att världen som vi känner den kommer att upphöra? Hur föreställer vi oss framtiden och hur tror vi att vi kan uppföra oss mot varandra innan förändringen drabbar oss? Pia Ingström intervjuar Philip Teir.

Röda fanor i vinden

Politiskt våld och aggressiv retorik präglade Helsingfors vid 1900-talets början. Då det saknades en stark offentlig ordningsmakt kunde såväl socialister som borgare mobilisera sina garden. Fredrik Sonck intervjuar Torsten Ekman som fokuserar på arbetarrörelsens tidiga år i sin bok Helsingfors röda fanor.

Mediediskussion – en nyhetsbyrå är född

Hösten 2017 blir lilla Svensk presstjänst en verklig nyhetsbyrå. Flera nya reportrar anställs och ett frilansnätverk byggs upp. Men vilken blir SPT:s uppgift? Och hur påverkar den det finlandssvenska medielandskapet? Fredrik Sonck diskuterar med SPT:s chefredaktör Anna Back och HBL:s chefredaktör Susanna Ilmoni.

Mediediskussion – HBL:s ledning svarar på frågor

HBL:s chefredaktör Susanna Ilmoni och KSF Medias vd Svante Wahlbeck svarar på publikens frågor. Frågorna kan vara stora eller små, detaljerade eller mer allmänna. Moderatorn Fredrik Sonck samlar också upp läsarfrågor på förhand.

Utanför makten, i vardagen

Novellerna i Henrik Janssons samling Råa bönor i natt befolkas av människor som står utanför makten och härligheten, men mitt inne i vardagens intensiva liv. Ingen idyll precis, men i vissa ögonblick ändå lite lycka och gemenskap. Pia Ingström intervjuar.

Diagnosen som straff

Romanen Själarnas ö utspelar sig på sjukhusön Själö i Nagu och handlar om moderskapets nattsvarta sida, om tonårens oregerlighet och om psykiatriska diagnoser som maktmedel och straff. Pia Ingström intervjuar Johanna Holmström.

SÖNDAG kl 11.00: En lovsång till samtalet

I sin bok om livets mening vrider och vänder Merete Mazzarella på livets stora frågor, dem vi alla i något skede grubblar över. Essän utmynnar i en lovsång till de goda samtalen. Annika Hällsten intervjuar.

Fiffel i stiftelsen

När medierna börjar rota i Johan Krämarhjelms ekonomi får finansmannen nog. Han grundar en stiftelse och tror att han är slug. Men inget blir som Krämarhjelm tänkt sig. Inspirerad av det fiffel han stött på under sina år som grävande journalist skrev Staffan Bruun romanen Bergsrådet som inte ville betala skatt. Annika Hällsten intervjuar.

SÖNDAG kl 12.30 I havet mellan poesi och prosa

I prosalyriksamlingen 7 får vi läsa om män med underliga besattheter och megalomaniska anspråk. Om att försöka skriva om havet men ständigt hamna bredvid havet. Om Finland/Sverige, och poesi som spiller över i prosa. Pia Ingström intervjuar Martina Moliis-Mellberg.

De uthålliga i Istanbul

Istanbul är fortfarande också judarnas, grekernas och armeniernas stad. En stad där människor lever sitt liv från kris till kris i nationalismens skugga, eftersom kulturell, språklig och religiös tillhörighet kan vara mycket seg och töjbar. Fredrik Sonck intervjuar Pia Ingström om kyrkor, synagogor och minoritetsskolor i en allt mera islamiserad storstad – och om vita turkar.

Lever för liv

När Krister Höckerstedt började utforska levern i mitten av 1970-talet anade han inte vilken fascinerande väg han hade slagit in på, men redan år 1982 ledde han Finlands första levertransplantation, som också blev den första i hela Norden. Annika Hällsten intervjuar Krister Höckerstedt och hans levnadstecknare Mardy Lindqvist.

Pastischer och parodier

Nalle Valtialas Ett gram morfin då och då innehåller pastischer och parodier i kriminalklassen: klassiska gestalter som Sherlock Holmes och Father Brown återuppstår i nya situationer. En blodig uppgörelse äger rum mellan två litterära Nobelpristagare och ett ruskigt brott i Mejlans får sin överraskande lösning. Pia Ingström intervjuar.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00