Dags för blåvita favoritsträckan – "intressant banprofil"

Finskt hopp. Krista Pärmäkoski kan slåss om medaljerna igen.Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Krista Pärmäkoski fortsätter OS-medaljjakten på damernas 10 km.

Än så länge har svenskorna dominerat skidspåren i Alpensiacentret i Pyeongchang – men Krista Pärmäkoski har redan vunnit en bronspeng. I dag är det dags för finländarnas favoritsträcka: 10 kilometer med intervallstart.

– Intervallstart fungerar för mig. Man får trycka på själv och följa sin egen taktik, säger Pärmäkoski.

– Banprofilen passar mig också. Det finns några snabba utförsbackar och det gäller att hålla rytmen hela tiden.

Allra helst skulle finländarna förstås skida med klassisk stil, precis som i VM i Lahtis och OS i Sotji. Men Pärmäkoski har varit stark också i fristil i vinter och hör alldeles klart till medaljfavoriterna.

Lång uppförsbacke avgör

Damerna skidar två gånger fem kilometer, delvis i samma spår som lördagens skiathlon. Det fem kilometer långa varvet börjar med lördagens skatespår och går därefter över till den klassiska slingan. Men den långa uppförsbacken som är bekant från det klassiska 3,75 kilometers spåret fortsätter ännu längre.

– Det är ett mycket långt avsnitt att pusha på. Senast var där också kraftig motvind, vilket gör det tunga avsnittet ännu längre. Det här har stor betydelse för fartfördelningen, säger landslagets chefstränare Reijo Jylhä.

– Det är en intressant banprofil. Det blir taktiskt.

Niskanen står över

Kerttu Niskanen är osäker över sin form och beslöt sig att stå över dagens 10 km. Landslagsledningen har inte utsett någon ersättare, så Finland deltar med tre skidåkare – Laura Mononen och Riitta-Liisa Roponen är de två andra. Enligt förbundskapten Reijo Jylhä skulle det vara för kort varsel att slänga in Aino-Kaisa Saarinen eller Johanna Matintalo.

Roponen stod över de två första OS-sträckorna, men startar i dag i sitt femte OS. I praktiken avgör dagens 10 km också om Roponen eller Mononen tar tredje sträckan i damernas stafettlag.

Fortsätter Sveriges dominans?

Vädret har blivit mildare och de bitande vindarna har för tillfället mojnat. Det förebådar en snabbare tävling.

Charlotte Kalla dominerade lördagens skiathlon i lika överlägsen stil som Stina Nilsson härskade i damernas sprint i förrgår. Marit Bjørgen tvingades vika sig i skiathlon, men är garanterat revanschsugen efter att ha stått över sprinten. De andra norskorna var verkligen bleka i skiathlon – Heidi Weng var näst bäst av norskorna med sin nionde plats.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22