Dags för andra omgången av Toriesgallring

Snart står det klart om Boris Johnson blir Tories nya ledare. Här lämnar han sitt hem i London den 17 juni 2019. Bild: Daniel Leal-Olivas/Lehtikuva-AFP

Sex kandidater återstår i jakten på att utse en ny ledare för det Konservativa partiet – och i förlängningen en ny premiärminister i Storbritannien.

I dag är det dags för en andra röstningsrunda efter förra veckans startgallring, som krympte startfältet från tio till sju aspiranter. Ytterligare en, hälsominister Matt Hancock, valde i fredags självmant att dra sig ur kampen.

Alla Tories 313 parlamentsledamöter får delta i dagens omröstning. Den kandidat som inte får stöd av minst 33 ledamöter åker ur startfältet – om samtliga når den gränsen ryker den med minst röster.

Startfältet i kampen om vem som ska bli ny partiledare för Konservativa partiet efter Theresa May – och därmed även efterträda henne på premiärministerposten – har krympt till sex kandidater:

Boris Johnson, 54, tidigare utrikesminister. Hårdför brexitör som kan tänka sig lämna EU med eller utan avtal.

Michael Gove, 51, miljöminister. Brexitförespråkare som står bakom Mays avtalsförslag, men inte utesluter en hård brexit.

Jeremy Hunt, 52, utrikesminister. Ville inte lämna EU. Vill nu lämna, men med nytt avtal.

Sajid Javid, 49, inrikesminister. EU-skeptiker som röstade mot brexit 2016, men nu kan tänka sig att lämna EU utan avtal.

Dominic Raab, 45, tidigare brexitminister. Avgick i protest mot May i november i fjol. Vill ha ett nytt avtal, annars en hård brexit.

Rory Stewart, 46, biståndsminister. Anser att ett avtalslöst utträde vore skadligt.

Källa: AFP, Reuters

Den första rundan i förra veckan slutade med storslam för den favorittippade Boris Johnson, tidigare utrikesminister och borgmästare i London. Johnson fick stöd av 114 ledamöter, mer än dubbelt så många som tvåan Jeremy Hunt, i dag utrikesminister, och trean Michael Gove, miljöminister.

Resultatet från dagens omröstning väntas komma klockan 17 brittisk tid. De kvarstående kandidaterna kommer därefter att framträda i en tv-sänd debatt i brittiska BBC. Den debatt som följde på förra veckans omröstning kom till stor del att handla om brexit – utgången av kampen om ledarskapet kommer med all sannolikhet att avgöra under vilka omständigheter som Storbritannien lämnar EU.

En tredje omröstning är planerad till onsdagen och en fjärde och femte på torsdag, för att till slut landa i två finalister. I slutet av veckan beräknas en slutgiltig vinnare meddelas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning