Dags att ta influensavaccin – låta bli kan vara farligt för riskgrupper

Bild: Mostphotos

De avgiftsfria vaccineringarna i huvudstadsregionen inleds nu. Än så länge har bara enstaka fall av influensa av typerna A och B registrerats.

Registret för smittsamma sjukdomar har än så länge bara registrerat enskilda fall av säsongsinfluensa, men för att influensavaccinet ska ge fullvärdigt skydd rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd, THL, att vaccineringarna genomförs i november och december.

Influensaepidemier uppstår varje vinter, och vanligtvis insjuknar 5–15 procent av de vuxna och 20-30 procent av barnen. För barn och äldre och personer med vissa sjukdomar kan influensa leda till följdsjukdomar, sjukhusvård eller till och med döden, varnar THL, som skaffat 1,7 miljoner vaccindoser plus 71 000 som ges via näsan till små barn.

I Helsingfors inleds de avgiftsfria vaccineringarna på måndag, 5 november, och pågår hela veckan klockan 8.30–18.00 förutom på fredag till klockan 15 vid vaccineringsstationerna. Vaccineringarna görs i Tölö sporthall, Sportkvarnen i Kvarnbäcken, Gustavsgård i Åggelby och Hopeatien palvelutalo i Norra Haga. Gravida och småbarn får vaccineringarna vid rådgivningarna.

Vaccineringarna är avgiftsfria för personer över 65 år, personer som hör till riskgruppen på grund av någon sjukdom och deras närstående, gravida, personer som gör militärtjänst och barn mellan ett halvt och 6 år års ålder.

Det går också att beställa tid för vaccinering genom skolhälsovården, studenthälsovården och hälsocentralerna.

I Vanda pågår de avgiftsfria vaccineringarna den här veckan ut utan tidsbeställning vid hälsocentralerna (utom Björkby) klockan 8-11, och andra tider enligt tidsbeställning. I Esbo ordnas avgiftsfri vaccinering utan tidsbeställning bland annat under lördagarna i november, utom den första, klockan 9-16 vid hälsostationerna i Alberga, Hagalund, Esboviken, Samaria och Oma Lääkärisi i Iso Omena.

Närmare information om vaccineringstider finns på städernas hemsidor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning