Dags att ta ansvar

Hur vi gör och uppför oss påverkar hela jordklotet var vi än befinner oss.

Vart är den såkallade kristna, civiliserade världen på väg då man kriminaliserar människor som räddar livet på människor i yttersta nöd – till och med i sjönöd. De tyska kaptenerna, först Pia Klemp och nu senast Carola Racketen på räddningsfartyget som drivs av hjälporganisationen Sea-Watch 3 har anhållits och väntar långa fängelsestraff. Tror man faktiskt att man kan lösa världens flyktingproblem med att kriminalisera flyktingarna och dess hjälpare? Knappast!

När det gäller Italien, så är nog alla EU-länder medskyldiga. Först det horribla Dayton-avtalet och sedan att inte ens hjälpa dessa gränsländer tillräckligt, alltså Grekland, Italien, Malta och Spanien. Dessvärre är detta bara början på en kaotisk flyktingström från diktaturer och på grund av klimatförändringen som nu börjar slå till på allvar med torka alternativt översvämningar som följd.

Att populistiskt gasta om att vart och ett land skall sköta sina egna affärer håller inte. Hur vi gör och uppför oss påverkar hela jordklotet var vi än befinner oss. Dags att ta ansvar!

Karl Augustson Tenala

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning