Dags att stå upp nu Neymar

Fixstjärnan Neymar har legat i gräset och vridit sig var nionde minut i VM. Bild: Mladen Antonov

Han har legat och vridit sig gräset var nionde minut så här långt i VM. Med tanke på hur lidande han sett ut är det ett under att han fortfarande är vid liv.

På måndag skulle det gälla för Neymar att hållas stående, glänsa spelmässigt och se till att den tyngsta förhandsfavoriten avancerar.

Visst har Neymar också blixtrat till under VM. Hans finter och hans tempoväxlingar är alltid läckra att skåda. Spelsinnet är gudomligt, målsinnet likaså. Men bara ett mål har det blivit så här långt i VM och ska Brasilien faktiskt gå hela vägen ska det nog till att fixstjärnan börjar leverera lite oftare.

Nu har han fyra matcher på sig att ändra allmänhetens bild över hans framfart i VM. Frågar du någon om några år vad hen minns från VM 2018 kommer många att säga: "du menar VM när Neymar låg och tuggade gräs som en utsvulten ko?" Med all talang han besitter vore det naturligtvis tråkigt om det är just den bilden som etsar sig fast på fotbollsvännernas näthinnor.

Neymars fallenhet för att lägga sig raklång i gräset har naturligtvis inte heller gått obemärkt förbi i Brasilien. En bar i Rio bjöd kunderna på gratis shots varje gång Neymar föll mot Serbien. Måste ha blivit dyrt för etablissemanget i fråga. Kanske att Neymar kunde ta en sväng förbi syltan i fråga och reglera notan då han senare i sommar befinner sig i hemlandet?

Medaljen med Neymars fallenhet för fallandet har naturligtvis två sidor. En sak är att Neymar med sin spelstil och med sitt driv i steget är ett ständigt villebråd för cyniska motståndare. Självklart så att det ibland också gör ont.

Men då han så gott som varje gång, om nu inte hans lag ligger under, överdriver och förstärker så otroligt mycket blir det väldigt lätt en "ingen rädder för vargen här-effekt." Hans fyra rullningar med skruv mot Serbien vore värda en kortfilm.

I mångas böcker börjar Neymar vara väldigt nära ett synonym för fuskare. Den stämpeln borde han göra allt i sin makt för att undvika.

Det finns sätt att ta smällar. Neymar borde kolla lite på spelare som Andres Iniesta och Lionel Messi som rätt sällan verkar överdriva. Fusket är något Fifa måste reagera på. I den här takten trasar allt pellejönsande sönder matcherna helt.

Spelmässigt har Neymar, som gick skadad tre månader i våras och hann tillbaka i spelskick lämpligt till VM, inte övertygat mer än sporadiskt. Danske målvaktslegenden Peter Schmeichel gick så långt att han sade att Neymar kanske borde inleda på bänken mot Mexiko. Något som naturligtvis inte kommer att hända. Trots alla sina mindre trevliga sidor är Neymar en matchvinnare av guds nåde. Sådana spelare nöter inte bänk då insatserna höjs.

Brasilien vann sin grupp utan att imponera så stort som många hoppats då de femfaldiga världsmästarna trots allt var och är mästarfavorit nummer ett. Men tränaren Tite har varit med länge och vet att man kan göra klokt i att inte avslöja alla trumfkort i ett tidigt skede av en lång turnering. Philippe Coutinho har varit lysande men väldigt många av de övriga storstjärnorna, med Neymar i spetsen, ska kunna väldigt mycket bättre. Brasilien har råd att skruva upp både tempo och intensitet en hel del.

Mexiko är naturligtvis inte att leka med. Det fick Tyskland och Sydkorea erfara. I sina bästa stunder kan mexikanerna, som spelar en läcker fotboll, slå vem som helst. Men kanske att formkurvan, som inledningsvis pekade uppåt, nu pekar snett neråt. Brasiliens motsvarande kurva pekar, trots vissa problem, åt motsatt håll.

Det finns en offensiv mångsidighet i Brasilien som kanske inget lag i VM kan matcha. En offensiv som ännu inte visat upp hela sitt register. Börjar vara dags nu.

Jonas von Wendt Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03