Dags att sluta vara avundsjuk på Sverige

Bild: Wilfred Hildonen

Det är pinsamt att finländare missunnar Sverige varje framgång, samtidigt som många svenskar uppriktigt börjar heja på Finland så fort Sverige åker ut. Det blir sällan så tydligt som under VM i ishockey.

När lejonens lika oväntade som fantastiska tredje VM-guld började vara bärgat sent på söndagskvällen hände någonting som om möjligt förhöjde stämningen ytterligare. Massvis med lyckönskningar strömmade in till HBL:s redaktion – från Sverige.

Så här lät det:

Jag bugar mig djupt för Finland och Ert Finska landslag i Ishockey! En enorm seger för inte bara hockeyn och Finland utan en seger för lagidrotten där laget går före jaget!

Hyvä Suomi! Hälsar en glad Svensk!

Sicken oootrolig prestation. Grattis Lejonnationen från Alingsås.

Så grymt grattis Finland!

De svenska medierna var inte sämre.

– Jag har inte sett en större bragd, inget mer uträknat lag. De hade inget på papperet men allt på isen. Jag är full av beundran, säger ishockeyexperten och ex-spelaren Jonas Andersson till SVT.

– Storebror Finland regerar. Och brorsan, ni gör det inte bara i Norden, skriver Expressens Tomas Pettersson i sin krönika, där han "tackar för VM-miraklet".

När Sverige inte längre har en chans, eller inte är med, hejar svenskarna ofta på Finland i gren som gren, och är genuint glada när grannlandet klarar sig.

Men föreställ er scenariot där Sverige först slagit ut Finland och sedan klår Kanada i VM-finalen. Skulle Tre Kronor överösas av lyckönskningar från lejonfansens djupa led?

Svaret är nej.

Tvärtom gläder sig större delen av finländarna om det går dåligt för Sverige. Det spelar ingen roll vilken gren det är frågan om, eller vem Sverige råkar spela mot: Ryssland, Nordkorea, USA, Senegal, Frankrike, Cypern. Det kvittar också lika om Finland själv inte ens är med. Ett svenskt fiasko betyder finländsk glädje.

Finland har till exempel aldrig varit med i VM i fotboll, men ändå kan finländare triumferande säga: "Nå, åtminstone kom Sverige inte längre än till kvartsfinal. Stryk mot England, hähä."

Eller en ishockeymatch i Helsingfors mellan Ryssland och Sverige: den finska publiken sluter upp bakom rödtröjorna och skanderar "sjajbu, sjajbu".

Finländarna gör sig till åtlöje när de missunnar Sverige varje framgång i alla sammanhang.

Det är förstås för det mesta bara lättsamt och kul med lokalrivalitet och ett hat- och kärleksförhållande två väldigt lika grannländer emellan. Matcher mellan Finland och Sverige får en extra laddning som tänder både spelarna och publiken. Det är idrottsunderhållning på sitt bästa.

Men finländarna gör sig ofta till åtlöje när de missunnar Sverige varje framgång i alla sammanhang, oavsett hur bra Sverige spelar. Svenskarna förstår enligt min erfarenhet inte alls den här ogina lillebrorsmentaliteten, som tvärtom kan verka både pinsam och ömklig.

Många finländare hoppas i sin tur att svenskarna ska känna sig arga och förnedrade när Finland klarar sig, och blir därför förvånade eller till och med besvikna när svenskarnas glada och uppmuntrande hälsningar strömmar in.

Vi borde också sluta omhulda retoriken om att "Sverige alltid har tur som Alexander Lukas". Det är struntprat, även om både experter och matchreferenter tycker om att odla myten. Tur jämnar alltid ut sig under årens lopp, och svenskarna har inte mer tur än andra. Men de lyckas ofta toppa formen så att de är som bäst när det gäller som mest.

För Finlands del är det inte sällan tvärtom. Den här VM-turneringen var ett lysande undantag.

Jag kommer alltid att heja på Finland i matcher mellan lejonen och Tre Kronor. Och nu ska laget och fansen ta ut allt av tidernas mest otippade finländska VM-guld.

Men när Sverige slår Kanada i en VM-final med lika bländande spel som lejonen uppvisade vill jag gratulera svenskarna till bragden. Och den dagen kommer garanterat.

Lagkaptenen Marko "Mörkö" Anttila kysser pokalen efter en av de största bragderna i Finlands idrottshistoria. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Tobias Pettersson Reporter

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning