Dags att säga farväl till skottkärran – nu träder nya Monopolpjäser in på spelplanen

Bild: Hasbro

Monopolspelare världen över tvingas säga farväl till skon, skottkärran och fingerborgen. Efter en omröstning bland entusiaster i över 100 länder ersätts de med nya spelpjäser med tre nykomlingar.

Bakgrund

Monopol – en klassiker från 1935

Sällskapsspelet Monopol lanserades i USA 1935 och handlade ursprungligen om staden Atlantic City i New Jersey.

En patenterad föregångare till spelet uppfanns dock redan 1903 av amerikanskan Elizabeth Magie och kallades för The Landlord's Game (Fastighetsägarens spel). Det var tänkt som ett utbildningsverktyg som skulle förklara vissa skatteteorier och visa på nackdelarna med privata monopol.

Spelet går ut på att köpa och bebygga så många av de gator som finns på spelplanen – och ta ut "hyra" från sina motspelare. Den som klarar sig längst kvar utan att gå i konkurs vinner.

Enligt tillverkaren Hasbro är Monopol ett av världens mest sålda sällskapsspel. På Facebook har det närmare 11 miljoner följare.

Källor: Nationalencyklopedin, The New York Times

Tidningen The New York Times skriver att över 4,3 miljoner röster kommit in i voteringen som varit öppen sedan januari. Mest populär bland de 64 spelpjäserna – både gamla och nya – blev den skotska terriern, den lilla hunden som haft ett stadigt grepp om spelarna sedan den introducerades på 1950-talet.

Andra trogna följeslagare som blir kvar är den höga hatten, bilen, katten och slagskeppet.

Men skon, skottkärran och fingerborgen får kliva av spelplanen.

"Monopolentusiasterna har talat", säger Jonathan Berkowitz, högt uppsatt chef för den amerikanska speltillverkaren Hasbro, i ett pressmeddelande.

På andra plats i omröstningen kom en nykomling, nämligen dinosaurien Tyrannosaurus rex. De andra ersättarna är pingvinen och gummiankan, som inte var fullt lika populära, men tog sig ändå in.

Spelen med de nya pjäserna kommer ut i höst.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03