Dags att fira skolavslutning – "Kalasfyllorna har minskat"

Omar Abdi, Ansumana "Keba" Sabally och Rosa Iskalachi har tillsammans en lång erfarenhet av att jobba röra sig bland unga i Helsingfors. På skolavslutningen kommer de vara del av en större operation för att hjälpa och stödja firande unga. Bild: Niklas Tallqvist

Under skolavslutningsveckoslutet är många barn och unga ute för att fira. Det är en fest då många unga prövar på nya saker för första gången. HBL har pratat med några av de vuxna som kommer att röra sig på gatorna i kväll.

I kväll kommer barn och unga att samlas för att fira på många håll i staden. För en del kommer det att vara första gången man är ute på fest med kompisarna, och viljan att pröva på nya saker kan vara stor. Omar Abdi, Ansumana "Keba" Sabally och Rosa Iskalachi jobbar som ungdomsarbetare vid Helsingfors stad och har tillsammans en lång erfarenhet av att röra sig bland unga i staden. De kommer också i kväll att tillsammans med närmare 60 andra personer röra sig i Helsingfors.

– Vi går dit där de unga finns och vi är en vuxen närvaro på plats. Vi ger råd till dem som behöver, och hjälper dem som behöver hjälp, säger Ansumana "Keba" Sabally.

Under skolavslutningsveckoslutet kommer de att sätta fokus på att det går bra för grundskoleelever.

– Alla känner inte till sina gränser. Det kan vara första gången någon rör sig på ett nytt område, eller första gången som en person är full och den inte vet vart den är på väg, berättar Sabally.

De unga är smarta

Det har de senaste åren rapporterats att unga dricker mindre än tidigare, och det här är också något som ungdomsarbetarna lagt märke till.

– På 90-talet låg unga utslagna överallt, nu är det inte alls på samma sätt, säger Sabally.

– De dricker inte alls lika mycket som förr. Kalasfyllor och avslockningar som tidigare var vanligt vid de här stora festerna ser man inte så mycket mer. Det här har helt förändrats, säger Omar Abdi.

De säger att unga också blivit betydligt fiffigare med att söka upp information om hur alkohol och droger kan påverka kroppen.

– De som inte dricker eller använder droger, motiverar det med hälsan eller att det påverkar idrottsprestationer. Det är en sorts motvikt. De unga är verkligen smarta när det gäller det här. Om de har velat ta reda på, så vet de nog vilka konsekvenser alkohol eller cannabis kan ha långsiktigt, säger Rosa Iskalachi.

Men då drickandet minskat säger de att cannabisen blivit synligare. Abdi framhåller att det nog alltid funnits, men hans kollegor säger att det är en tydligare trend nu.

– Det är inte lika undangömt längre, säger Iskalachi.

– Vi har gjort det här många år. Nu ser vi en sådan här trend, säger Sabally.

En droppe i havet

Under skolavslutningsveckoslutet är det många organisationer som samarbetar och rör sig på gatorna. Ungdomsarbetarna berättar att det här samarbetet bara blir bättre hela tiden.

– Samarbetet har blivit tätare med polisen och andra samarbetspartner för varje år. Informationen går nu väldigt smidigt, säger Abdi.

De framhåller ändå att de bara är en droppe i havet. Under skolavslutningsveckoslutet kommer ungefär 60 personer att röra sig i Helsingfors. De efterlyser också att andra vuxna håller ögonen öppna.

– Tänk att om det där var mitt barn, vad skulle jag då göra? Eller om det där var min lillasyster, vad skulle jag då önska? säger Iskalachi.

Samtidigt säger de att de unga också är bra på att ta hand om varandra.

– Ungdomar rör sig ofta i grupp. Och om det går dåligt för någon så är de unga bra på att söka hjälp. De tar kontakt med polisen, ungdomsarbetare, nödcentralen, och så vidare. De unga lämnar ingen som behöver hjälp. Ett större problem är kanske vad de sätter i munnen och varifrån de fått det. Sådana risker finns, säger Abdi.

Rosa Iskalachi lyfter också fram att de ofta stöter på att föräldrarna inte vet var barnen rör sig.

– Jag menar inte att man ska vakta på sitt barn, för vuxna och ungas relation ska grunda sig på tillit. Men om det är frågan om 13-14-åringar så kan det vara bra att fråga vem kompisarna är, med vem du går och vart du går.

Det handlar om gemenskap

Att unga samlas och är ute och firar är förstås inte bara sammankopplat med problem.

– Det att unga samlas betyder inte att alla unga dricker, eller att alla unga använder droger. Det handlar om att samlas och om gemenskap, säger Iskalachi.

– Vårt jobb handlar inte om att gå ut och söka problem. Om det är glädje och trevlig stämning så vill vi vara där som en närvaro. Så att de unga ser att det finns vuxna på plats, säger Sabally.

De tror att det kommer att gå rätt lugnt till det här veckoslutet.

– Det är fint väder, så många kommer nog att vara ute. Men nu har det varit fint väder så länge att folket inte behöver springa ut och fira att det äntligen är fint.

Ungefär 60 vuxna rör sig på gatorna i Helsingfors. Många av dem är frivilliga. De vuxna kommer att röra sig ungefär mellan 18 på kvällen och 3 på natten.

Operationen arrangeras av Helsingfors stads ungdomstjänster tillsammans med församlingarnas så kallade Stöveln-grupper, Finlands Röda kors i Helsingfors och Nyland, Stationens Barn rf, Walkers och Nuorisotyö raiteilla-projektet.

Det kommer att finnas en tillnyktringsstation vid Edesvikens lekpark i Hesperiaparken. Den är öppen 18–03 på skolavslutningen.

Det ordnas en del evenemang också under kvällen och natten. Bland annat nattbasket på Narinkentorget 18–24.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning