Dags att deklarera - här är skatteavdragen som är värda reda pengar

Vad är avdrag för inkomstens förvärvande? Bild: HBL Arkiv

I april skickas de förhandsifyllda skatteblanketterna hem, men gå inte på villfarelsen att skatteverket vet allt. Här är några punkter att fylla i.

Inkomster, skatter och avdrag finns i långa rader på de förhandsifyllda blanketterna skatteverket skickar ut under dessa veckor.

De ska kontrolleras och fyllas i om det fattas något. Alla har en skyldighet att deklarera sådana inkomster som inte finns där färdigt, till exempel hyresinkomster.

Enligt Päivi Kaari som är ledande jurist på Skattebetalarnas förbund finns det varje år nya unga eller inflyttade människor som kan behöva hjälp med deklarationen, medan de som jobbat i tjugo år redan har ganska bra koll på vilka avdrag man får göra.

Nedan är några grundläggande tips.

I den här videon ger HBL:s ekonomireporter Patrik Harald en snabbguide till blanketten och de vanligaste avdragen.

1. Avdrag för resorna till och från jobbet

Du får dra av kostnader för resor till och från jobbet till den del som överstiger 750 euro. Deklarera hela kostnaden – självrisken på 750 euro räknar skatteverket bort själv.

Det här avdraget påminner Päivi Kaari om, eftersom det kan ha varit inräknat i skattekortet ifjol men ändå inte finnas i deklarationen.

– Resekostnader flyttas inte automatiskt från det skattekort man fått i början av skatteåret till deklarationen. De syns bara om du under årets lopp har hunnit anmäla resekostnaderna och gjort ett ändringsskattekort, säger Kaari.

Resorna räknas oftast efter det billigaste sättet att färdas med kollektivtrafik.

Använder man egen bil görs avdragen också enligt kollektivtrafikens priser – ifall man inte kan motivera för skatteverket att man bor långt ifrån kollektivtrafiken eller jobbar i väldigt sena eller tidiga skift.

– Att det bara är obekvämt att åka kollektivt räcker inte, det ska ingå väntetider på två timmar i så fall, säger Kaari.

Avdraget för egen bil är 24 cent per kilometer, har man bilförmån får man ett mindre avdrag för bränslet.

2. Avdrag för arbetsrum

Om man jobbar mycket hemma finns det olika möjligheter att göra avdrag. Har man ett extra arbetsutrymme enbart för jobb, som en studio, så får man dra av kostnaden för det.

Men det måste inte vara ett särskilt rum. Också om man jobbar någonstans i sin vanliga lägenhet kan man göra ett schematiskt avdrag för arbetsrum, beroende på hur mycket man jobbar hemma. Är man frilans och jobbar heltid hemma är det 820 euro per år. Om man delvis jobbar mycket hemma, kan man få hälften av avdraget. Regelbundna bisysslor hemma kan ge ett avdrag på 205 euro.

Arbetsrummet kan också bli avdragsgillt om man ofta behöver det för att få kapitalinkomster, till exempel som hyresvärd, eller om man sysslar med väldigt mycket aktiehandel vid sin dator.

– Men då räcker det inte med några transaktioner per år. Det är arbetsmängden som avgör, inte summorna.

3) Andra jobbrelaterade avdrag

Köper du böcker för att förkovra dig i jobbet, har du betalat för fortbildning och kurser, arbetsredskap eller arbetskläder du måste ha? Då lönar det sig att samla ihop kvitton på hög. Glöm inte biinkomsterna – extraknäcker du som idrottstränare kanske det finns kläder och redskap att dra av där också.

Skatteverket gör ett automatiskt avdrag på 620 euro för utgifter för inkomstens förvärvande. Har man mindre utgifter än så behöver de alltså inte deklareras. Men är det mer lönar det sig att fylla i. Kvittona behöver inte skickas in – men man måste spara dem i fem år, ifall de kontrolleras.

En dator kan dras av om du behöver den helt och hållet för ditt arbete. Om du kan visa att du använder den delvis för jobb, till exempel med ett intyg från arbetsgivaren om att du behöver egen dator, dras hälften av. Detsamma gäller nätförbindelsen.

4) Hushållsavdraget

Avdraget för hushållsnära tjänster kan fyllas i nu om du renoverat eller använt vissa andra hemtjänster under 2016.

För fjolåret är avdraget 45 procent, men det är högst 2400 man får dra av per person. Är det två personer med inkomster i samma hushåll blir det sammanlagt högst 4800 euro.

Vad är det då man får dra av? Hushållsservice som städhjälp, hjälp med att handla och laga mat eller sköta om äldre – barnvaktstjänst är också avdragsgillt. Renoveringar av badrum, kök och liknande saneringar i den egna bostaden är också det, likaså el- och rörjobb. Husbolagets renoveringar räknas i regel inte, men ett undantag är installation av balkongglas i den egna bostaden.

Det som inte räknas är reparationer av elektroniska apparater eller byte av hushållsmaskiner, om det inte är något stort i samband med en köksrenovering.

5) När ska det här göras?

För personbeskattningen går tiden ut i maj – ditt sista datum syns på blanketten du fått hem och är antingen 9 maj eller 16 maj 2017. De som har företag har gjort det redan.

Lättast är det att göra sina tillägg elektroniskt på Skatteverkets digitala tjänst, men man får också fylla i för hand på blanketten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning