Dags att byta till vinterdäck – vintern överraskar många bilister

Man måste använda vinterdäck från december till februari. Nästa år träder en ny lag i kraft och då blir det obligatoriskt att använda vinterdäck främst om vädret kräver det, i stället för att utgå från datum. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Trafikskyddet uppmanar bilisterna att lämna bilen hemma om väglaget är dåligt och man inte hunnit byta till vinterdäck.

Till och med i södra Finland har det blivit köldgrader och det är dags att byta till vinterdäck. Det lönar sig också att kontrollera däckens skick i samband med bytet, skriver Trafikskyddet i ett pressmeddelande.

Man måste använda vinterdäck från december till februari. Friktionsdäck är en sorts vinterdäck som får användas året om. Dubbdäck får man däremot endast använda från november till mars, eller om vädret kräver det. Dubbäckens vägslitage ger upphov till dammpartiklar i luften, vilket orsakar hälsoproblem. En ny lag träder i kraft nästa år och då kommer användningen av vinterdäck i högre grad att bero på vädret.

– När man byter däck måste man beakta vädret och omgivningen. Nu kan situationen på många håll vara sådan att det lönar sig att lämna bilen hemma när man åker till jobbet om bilen fortfarande har sommardäck, säger Trafikskyddets utbildare Ari-Pekka Elovaara i pressmeddelandet.

Näthandelsplatsen Tori har också genomfört en enkät som besvarades av över 1 700 finländare. Av personerna som svarade på enkäten uppger 11 procent att vintern ofta hinner överraska dem innan de hunnit byta däck, meddelar Tori.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning