Dags att bojkotta mästerskap i diktaturer

Är lejonen på plats i Minsk när pucken släpps ner på isen i arenan ställer sig det finska ishockeyförbundet sida vid sida med en tyrann och vänder ett blint öga gentemot den fängslade oppositionen och det förtryckta folket.

Det är skamligt att Finlands herrlandslag i ishockey på allvar överväger att delta i ishockey VM som går av stapeln i Belarus i maj-juni. Internationella ishockeyförbundet IIHF verkar inte ha några intentioner att flytta på mästerskapet, utan i stället vill IIHF ge legitimitet till Lukasjenko och den belarusiska diktaturen. Det urvattnade uttrycket "blanda inte ihop idrott och politik " hörs ofta från högt uppsatta ledare i diverse organisationer, såsom fotbollens centralorganisation FIFA och internationella olympiska kommittén IOK. Samma personer tenderar att bli fällda för tagande av muta något år senare.

År 2019 tilldelades det finska ishockeyförbundet 1,5 miljoner euro ur skattebetalarnas ficka. Att summan blir större efter pandemiåret då hallarna stått tomma är det inte någon fråga om. Är lejonen på plats i Minsk när pucken släpps ner på isen i arenan ställer sig det finska ishockeyförbundet sida vid sida med en tyrann och vänder ett blint öga gentemot den fängslade oppositionen och det förtryckta folket. Vi kan inte ge legitimitet till diktatorer och förtryck av mänskliga rättigheter med våra skattepengar och genom en av Finlands mest betydelsefulla idrottsgrenar. Finland skall bojkotta mästerskap som ordnas i diktaturer.

Tyko Hertzberg, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning