Daghemsbarn rockade loss med Arne och Djungeltrumman

Högt tempo. Lucas, Robin och kompisarna från daghemmet Fylgia-Solhem njöt av Arne Alligator och Djungeltrummans medryckande låtar, sjöng och dansade i stadshusets festsal. Bild: Niklas Tallqvist

Svenska dagen betyder konsert med Arne Alligator, åtminstone för många svenska daghemsbarn i Helsingfors. Så även i år, den populära barnorkestern Djungeltrumman gav två fullbokade konserter mellan de vita pelarna i stadshusets festsal.

Måndagen fick en rivig start i Helsingfors stadshus när 900 daghemsbarn intog festsalen för att fira svenska dagen med musik och dans. Det ordnades två konserter för att så många daghem och förskolor som möjligt skulle få plats. Om november visade sig från sin tråkigaste sida ute på Salutorget med duggregn och ett par plusgrader var stämningen en helt annan inne i festsalen.

Musiken dunkade, hundratals barn sjöng med i sångerna, publiken klappade i händerna, hoppade och hade helt klart svårt att sitta stilla på golvet när Arne Alligator och Djungeltrumman stod för underhållningen. Tomas och Macke ville gärna prata lite mellan låtarna, men publiken ville helst dansa. De spelade många gamla godingar under den 40 minuter långa konserten, men varvade också med några nyskrivna låtar, som födelsedagssången till 100-åriga Finland – fast den var det ingen i publiken som kunde sjunga med i.

Barnen från Kronohagens förskola hade sina klara favoriter – Utan blöjor, Jul i rymden och själva titellåten om Arne Alligator. Förskoleeleverna var förväntansfulla inför konserten och redo för glada och medryckande visor, efter att ha börjat dagen med morgonsamling i skolan och allsång med en så svår sång att ingen av 6-åringarna hade kunnat den.

Populär trio. Arne, Macke och Tomas i Djungeltrumman gav två fullbokade konserter svenska dagen till ära. Bild: Niklas Tallqvist

– Det är flaggdag i dag, för vi firar svenska dagen, visste August berätta.

Barnen från daghemmet Fylgia-Solhem dansade aktivast med i sångerna. De satt i bakersta raden, eller ja – stod, för de hann nog inte sitta så länge, och det var en bra plats för där fanns plats att ta ut svängarna ordentligt. Ibland dansade Anton, Robin och Lucas ringdans, men för det mesta stod barnen i en stor klunga och lät sig ryckas med av den svängiga rytmen.

Projektkoordinator Maria Larma från Folktinget såg till att de praktiska arrangemangen löpte smidigt. Mellan de båda konserterna serverades tilltugg och dricka, men menyn var helt förnyad jämfört med tidigare år.

– Vi har velat ersätta sockret med grönsaker, så i stället för saft och bulle får barnen än skål med vindruvor, morotsstrimlor och gurkbitar och till dricka serveras bara vatten. Den här maten passar alla, också allergikerna, säger Larma.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning