Dagens tv-tips: Att inte höra är inget hinder

Möjligheternas land. Jarkko Keränen reser genom USA och träffar döva personer i olika yrken. Bild: Petri Vilén/Yle

I kvällens seriestart är programledaren döv och kommunicerar på teckenspråk.

Jarkko och de dövas Amerika sänds i Yle TV1 onsdagar kl. 20.00, repris fredagar kl. 5.55 och lördagar kl. 18.15.

I USA finns det döva flygare, läkare, Nasa-ingenjörer, rodeoryttare, långtradarchaufförer, yogainstruktörer och kampsortsutövare. I Rochester i delstaten New York finns dessutom världens enda universitet för döva och personer med hörselskada. I möjligheternas land verkar det med andra ord även finnas möjligheter för personer med en funktionsnedsättning.

För att visa att en hörselskada inte behöver vara ett hinder för att förverkliga sina drömmar gör Jarkko Keränen, själv döv från födseln, en roadtrip längs den amerikanska västkusten där han träffar döva personer i ovannämnda yrken.

Det speciella med serien är att Jarkko genomgående pratar teckenspråk med dem han träffar, och samtalen textas i rutan – vi är ju vana med det motsatta, att det är de som inte hör som behöver textning. Det här är alltså inte en serie för döva utan den riktar sig till alla. Serien använder sig också av en speakerröst som förser tittaren med information.

Visst är det en välkommen serie som informerar om dövhet och teckenspråk som omkring 5 000 personer kommunicerar på i Finland. Någon döv läkare finns ännu inte i Finland, däremot finns några döva sjukskötare.

Serien är handlingsfokuserad; Jarkko gör olika saker tillsammans med dem han möter. I första avsnittet befinner han sig i Rochester där det bor många döva och personer med hörselskada eftersom The National Technical Institute for the Deaf finns där. Han flyger med en döv flygare som kommunicerar med flygcentralen via textmeddelanden och går ut med en döv studerande. Därtill uppehåller sig serien en del vid de praktiska bestyren med resandet, allt från att checka in på hotell till att köra bil och hitta rätt. Intervjuerna varierar i kvalitet och i vissa fall stör det att de mest självklara frågorna inte ställs. Vi får veta att läkaren Carolyn Stern använder sig av ett visuellt stetoskop, men hur hon kommunicerar med hörande patienter förblir outrett.

Malin Slotte TV-redaktör

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning