Dagens recept: Sött och syrligt

Kinainspirerad kyckling med sötsur sås och ananas är både lättlagat och uppskattat.Bild: TT

Kyckling, grönsaker och sötsur sås associerar vi till kinesisk mat, även om det är en aning generaliserande. Färsk ananas, fisksås och tabasco ger den rätta smaken.

Kyckling och grönsaker på kinesiskt vis

För 4 personer, 20 minuter

600 g benfri kyckling

2–3 paprikor, gärna olika färger

2 gula lökar

1 färsk ananas

1 msk färskriven ingefära

10 droppar tabasco

1 tsk fisksås

rypsolja

Till såsen:

2 dl chilisås på tomatgrund

1 dl vatten

4 msk strösocker

1 1/2 msk rödvinsvinäger

1/2 msk konc. kycklingfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt

Att äta till:

ris

Gör så här:

1. Börja med såsen. Koka upp tomatbaserad chilisås. Tillsätt socker, vinäger och kycklingfond. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med salt. Såsen ska vara både söt och syrlig, vilket ibland kräver lite mer socker eller vinäger.

2. Skär paprika, lök och ananas i bitar. Avsluta med att skära kycklingen i strimlor. Tvätta händer och skärbräda efter arbetet med rå kyckling.

3. Stek köttet i olja. Tillsätt grönsaker, frukt, ingefära, tabasco och fisksås efter någon minut. Blanda med såsen och låt allt bli riktigt hett. Ris är ett givet tillbehör.

Kinainspirerad kyckling med sötsur sås och ananas är både lättlagat och uppskattat.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00