Dagens recept: Heta skaldjur

En påse med blandade skaldjur är en utmärkt grund till en kryddig skaldjurspanna. Bild: Dan Strandqvist

I mataffärens frysdisk kan man hitta påsar med blandade skaldjur. Här har vi en perfekt grund till en enkel, välkryddad skaldjurspanna.

Het skaldjurspanna

För 4 personer, 35 minuter

300 g blandade skaldjur

200 g skalade räkor

3 dl långkornigt ris

1 påse wokgrönsaker, ca 550 g

1 gul lök

rapsolja

2 1/2 dl vatten

1 tsk finhackad chili

2 msk socker

1 tsk vegetariskt buljongpulver

1 tsk majsstärkelse + 1 msk vatten

salt och ev. peppar

Att äta till:

4 dl fint riven vitkål

1 msk rapsolja

1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här:

1. Tina skaldjuren. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Bred ut riset på fat och låt det ånga av. Skär löken i smala klyftor.

2. Koka upp 2 1/2 dl vatten och blanda i hackad chili, socker, buljongpulver samt majsstärkelse löst i vatten. Låt sjuda i 3-4 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Stek det förkokta riset, wokgrönsaker och löken i olja i 5 minuter under omrörning. Tillsätt den kryddiga såsen, vänd runt och till sist avrunna skaldjur. Vänd runt en sista gång och ta pannan från värmen.

4. Riv vitkålen. Blanda rapsolja och vinäger, och häll över kålen. Servera woken med vitkålssalladen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning