Dagens rätt: Tandoorispett i pitabröd

Tandoorimarinerade kycklingspett funkar i alla lägen. Foto: Janerik Henriksson/TT Bild: Janerik Henriksson/TT

Numera är det lätt att få tag på tandooriblandningar i helt vanliga butiker. Det är ett suveränt sätt att få smak på kycklingspetten. Servera med läcker färgstark sås.

4 portioner, 15 minuter + minst 1 timme i kyl

900 g lårfilé av kyckling

1 dl tandooripasta (finns i asiatiska hyllan)

1/2 citron, pressad

1/2 röd chili, finskuren

1 dl grekisk yoghurt

salt

nymalen svartpeppar

Rödbetsraita:

1 kokt rödbeta

3 dl grekisk yoghurt

1 tsk akaciahonung

1 tsk malen spiskummin

salt

nymalen svartpeppar

1 jalapeño, tunt skivad

färsk koriander

Till servering:

pitabröd

valfria grönsaker, grillade eller råa

citronklyftor

Gör så här:

1. Riv ned rödbetan i yoghurten. Tillsätt honung, spiskummin, salt och peppar. Rör ned jalapeño och strö lite ovanpå. Garnera med koriander.

2. Skölj av kycklingfiléerna och dela dem i lite mindre bitar.

3. Blanda tandooripasta med citronsaft, chili och yoghurt i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Lägg ned kycklingköttet och blanda. Låt stå i kylen i minst 1 timme. Lägg under tiden träspett i blöt.

4. Trä upp kycklingen på spett. Grilla över indirekt värme i cirka 10–15 minuter eller tills köttet är genomstekt. Saften ska vara genomskinlig när du skär ett snitt. Servera med grillat pitabröd, rödbetsraita, grönsaker och citronklyftor.