Dagens rätt: Tandoorispett i pitabröd

Tandoorimarinerade kycklingspett funkar i alla lägen. Foto: Janerik Henriksson/TT Bild: Janerik Henriksson/TT

Numera är det lätt att få tag på tandooriblandningar i helt vanliga butiker. Det är ett suveränt sätt att få smak på kycklingspetten. Servera med läcker färgstark sås.

4 portioner, 15 minuter + minst 1 timme i kyl

900 g lårfilé av kyckling

1 dl tandooripasta (finns i asiatiska hyllan)

1/2 citron, pressad

1/2 röd chili, finskuren

1 dl grekisk yoghurt

salt

nymalen svartpeppar

Rödbetsraita:

1 kokt rödbeta

3 dl grekisk yoghurt

1 tsk akaciahonung

1 tsk malen spiskummin

salt

nymalen svartpeppar

1 jalapeño, tunt skivad

färsk koriander

Till servering:

pitabröd

valfria grönsaker, grillade eller råa

citronklyftor

Gör så här:

1. Riv ned rödbetan i yoghurten. Tillsätt honung, spiskummin, salt och peppar. Rör ned jalapeño och strö lite ovanpå. Garnera med koriander.

2. Skölj av kycklingfiléerna och dela dem i lite mindre bitar.

3. Blanda tandooripasta med citronsaft, chili och yoghurt i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Lägg ned kycklingköttet och blanda. Låt stå i kylen i minst 1 timme. Lägg under tiden träspett i blöt.

4. Trä upp kycklingen på spett. Grilla över indirekt värme i cirka 10–15 minuter eller tills köttet är genomstekt. Saften ska vara genomskinlig när du skär ett snitt. Servera med grillat pitabröd, rödbetsraita, grönsaker och citronklyftor.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning