Dagens rätt: Senapsgratinerad skinka

Senapsgratinerad skinka ger lite försmak av julen.Bild: TT/Dan Strandqvist

En liten skinka som skivas och gratineras med senapssås och vackert spritsat potatismos är mat som påminner om den storhelg som kommer.

För 4 personer, 50 minuter 800 g rimmad helgskinka

Till moset:

1 kilo mjölig potatis

2 äggulor

1 msk rapsolja

salt och vitpeppar

Till såsen:

2 dl grädde

2 dl vatten

1 msk konc. kycklingfond

2 msk grovkornig senap

1 msk ljus, fransk senap

4 kvistar timjan

majsstärkelse

Att äta till:

blomkål- och broccolibuketter

Gör så här:

1. Skala och koka potatisen. Slå av vattnet och pressa potatisen. Tillsätt äggulor och rapsolja. Smaka av med salt och peppar. Låt moset svalna något innan det spritsas längs kanten på ugnssäkert fat.

2. Koka upp grädde, vatten och kycklingfond. Smaksätt med senapssorterna samt hackad timjan. Red med majsstärkelse och sjud 5 minuter. Såsen behöver inte saltas eller peppras.

3. Ta bort svålen och skär skinkan i ganska tunna skivor. Lägg skivorna som taktegel på fatet och slå sås över. Gratinera fatet i 225 graders ugn så att moset får färg. Garnera med lättkokta buketter av blomkål och broccoli.

TT

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00