Dagens rätt: Pytt från havet

Rester av ris, grönsaker, lök och några laxbitar ger en härlig fiskpytt som tål tuff kryddning på indonesiskt vis.Bild: TT

Ta för vana att koka lite mer ris än vad som normalt går åt. Då finns en del av grunden till en härlig lax, ris och grönsakspytt färdig i kylen.

Lax, ris och grönsakspytt För 4 personer, 15–25 minuter

5 dl kokt, kallt ris (eller 3 dl om du kokar nytt)

500 g lax

1 påse frysta wokgrönsaker, ca 550 g

1 stor rödlök

3 msk rapsolja

1 tsk vegetariskt buljongpulver

1/2 - 1 msk sambal oelek

salt

Att äta till:

riven isbergssallad

Gör så här:

1. Fluffa upp det kalla riset så det blir klumpfritt alternativt koka nytt ris på vanligt vis. Se till att laxen är skinn- och benfri och skär i mindre bitar. Skär rödlöken i tunna klyftor.

2. Lägg wokgrönsakerna i ett durkslag och spola dem med varmt vatten så att de tinar.

3. Hetta upp en stor stekpanna, gärna med lite högre kanter, alternativt en stekgryta. Slå i olja och sedan ris. Stek riset under omrörning någon minut innan lök, wokgrönsaker och laxbitar vänds ned. Krydda med vegetariskt buljongpulver och sambal oelek. Avsluta med salt. Servera gärna rätten i djupa tallrikar eller portionsskålar med riven isbergsallad.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00