Dagens rätt: Krydda med guld

Kyckling på paellagrund är typisk saffranskryddad mat.Bild: TT

Saffran är inget man doserar mellan tummen och pekfingret. Här handlar det om delar av ett gram och varje knep som lockar fram mer smak ur den gula kryddan är snudd på guld värt.

Lyxig paella För 4 personer, 35 minuter

600 g kycklingfilé

salt och vitpeppar

smör och olivolja

3 dl ris

1 kuvert saffran, 0,5 g

1/2 tsk salt

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

1 msk konc. kycklingfond

5 dl vatten

2 dl djupfrysta ärtor

8 körbärstomater

10 champinjoner

1 dl svarta oliver

1 citron

några kvistar färsk oregano

Gör så här:

1. Salta, peppra och bryn kycklingfiléerna i enbart olja. Efterstek under lock på låg temperatur med en klick smör med i pannan i 15 minuter. Ös köttet flera gånger.

2. Skala och finhacka rödlöken. Blanda saffran och salt i en liten skål. Fräs ris, rödlök och saffranssaltet med en matsked olja i en kastrull. Pressa i vitlök och tillsätt vatten och fond. Sjud i 20 minuter. Dra kastrullen från värmen, blanda i ärtor och lägg på locket igen. Låt stå några minuter.

3. Skiva och stek svampen någon minut. Dela körsbärstomaterna i halvor. Blanda riset med svamp och tomater och lägg som grund på fat eller tallrikar. Toppa med kycklingfilé skuren i skivor, oliver, citronklyftor och färsk oregano.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33