Dagens rätt: Festlig vardagsfisk

Tar man sig tid att spritsa och gratinera potatismos förvandlas vardagsmiddagen till rena festen. Bild: TT

Tar man sig tid att spritsa och gratinera potatismoset till fisken blir det fest på en vardag. Under såsen döljer sig goda musslor och varsamt kokt rödspätta.

Musselgratinerad rödspätta med rostad potatismos För 4 personer, 35 minuter

600 g rödspättsfiléer

1 tsk salt

Till såsen:

3 dl vatten

1 msk vitvinsvinäger

2 dl grädde

1 tärning fiskbuljong

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 burk musslor i vatten

salt och vitpeppar

Till moset:

800 g potatis av mjölig sort

2 äggulor

1 msk rapsolja

Gör så här:

1. Skala och koka potatisarna mjuka. Slå av vattnet, mosa och rör i 2 äggulor och 1 matsked olja till ett smidigt mos. Salta och peppra.

2. Rulla och lägg fiskfiléerna tätt i kastrull. Slå på vatten, salta och sjud 1 minut under lock. Dra kastrullen från värmen och låt den dra en minut till. Lyft upp fisken till en tallrik med hålslev.

3. Koka upp vatten, vinäger, grädde och buljongtärning. Red med majsstärkelse och sjud 5 minuter. Salta och peppra. Spritsa eller klicka ut moset längs kanten på ugnsfast fat. Lägg väl avrunnen fisk och musslor i mitten och slå sås över utan att det kommer på moset. Gratinera i ugnen på 225 grader tills moset fått färg.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning