Dagens rätt: En grön måndag

Hoppa över allt vad kött heter och laga en vegetarisk måndagsmiddag. Bild: TT

En grön måndagsmiddag som lyser rödorange av tomatpuré, rödlök, morötter och andra rotsaker sticker ut som huvudrätt. Krydda med färsk rosmarin och njut med gott bröd till.

Vegetarisk rotsaksgryta För 4 personer, 35 minuter

6 fasta potatisar

2 rödlökar

2 morötter

1 liten kålrot

2 palsternackor

1/2 rotselleri

2–3 msk rapsolja

3 kvistar rosmarin

flingsalt och svartpeppar

Till tomatskyn:

1 liten gul lök

1 dl hackad persilja

2 msk olivolja

1 liter vatten

4 msk konc. tomatpuré

2 tärningar vegetarisk buljong

1 lagerblad

2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten

Gör så här:

1. Tvätta och dela potatisarna i klyftor. Skala och skär rödlök och rotsaker i bitar. Tippa ut allt på ugnsfast fat och ringla över olja. Krydda med hackad, färsk rosmarin, flingsalt och svartpeppar. Rosta i ugnen på 225 grader i 10–15 minuter.

2. Fräs hackad gul lök, tomatpuré, olivolja och hackad persilja i kastrull. Späd med vatten, tillsätt buljongtärningar, lagerblad och en redning av majsstärkelse löst i vatten. Låt koka upp och sjuda i 10 minuter.

3. Vänd ned rotsakerna och låt det fortsätta att sjuda sakta några minuter eller till dess rotsakerna är mjuka med visst tuggmotstånd. Smaka av med salt och peppar.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46