Dagen då Elisa följde ministern hack i häl

Framtidsvisioner. Elisa Juhala deltog i undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonens presentation av högskolevisionen, som hölls i Rotundan i Nationalbiblioteket. Bild: Leif Weckström

Det bästa sättet att få en inblick i ett yrke är att följa med på jobbet en dag. 18-åriga Elisa Juhala tillbringade tisdagen tillsammans med undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen. Det blev en lång och intensiv dag.

Ung företagsamhet har i femton års tid erbjudit unga studerande att pröva på företagande och ge dem en inblick i arbetslivet. Vanligtvis får de studerande på gymnasie- och yrkesskolenivå följa med en chef eller en person i ledande position under en vanlig arbetsdag. Elisa Juhala från Forssa hade i går möjlighet att skugga utbildningsminister Sanni Grahn-Laasonen från morgon till kväll.

– Det här är en ny och annorlunda situation också för mig, det är första gången jag är med på Job shadow-dagen. Vi har på ministeriet satsat på utbildning inom företagsamhet och vill på det här sättet ge unga en möjlighet att få en inblick i en karriär som de annars inte kommer åt att se, sade Grahn-Laasonen.

Intensiva dagar

18-åriga Elisa Juhalas dag började på utbildningsministeriet, där hon fick en guidad rundtur och en presentation av ministerns arbete. Eller egentligen hade hennes dag börjat redan vid 6-tiden på morgonen, då hon tog tidiga morgontåget från Tammerfors till huvudstaden.

– Det blir en lång och spännande dag. Hittills har jag bara hunnit utbyta ett par ord med ministern på morgonen, men jag hoppas att vi hinner prata mera under eftermiddagens bilfärd till Lahtis, funderade Elisa Juhala.

– Som minister är arbetsdagarna alltid fullspäckade och programmet väldigt varierande, två dagar är aldrig likadana. Men intensiteten är densamma, så Elisa får en helt sanningsenlig bild av jobbet, sade Grahn-Laasonen.

Ministerns skugga. Studerande Elisa Juhala, 18 år, fick under en fullspäckad tisdag i minister Sanni Grahn-Laasonens sällskap stiga in i många rum som hon annars inte har tillgång till. Bild: Leif Weckström

Från ministeriet förflyttade sig duon tillsammans med ministerns specialmedarbetare Janika Takatalo till Nationalbibliotekets Rotunda, där Sanni Grahn-Laasonen presenterade den länge efterlängtade högskolevisionen inför ett hundratal representanter för högskolevärlden.

– Dagen är viktig, jag har aktivt jobbat med den här visionen i över ett års tid, suttit med i arbetsgrupper och satt min prägel på den, sade ministern och unnade sig ett glas mousserande dricka och mingel bland utbildningsexperter innan hon måste rusa vidare till riksdagen och ett sammanträde med ministergruppen.

En av målsättningarna i visionen handlar om att höja finländarnas utbildningsgrad, så att alla har möjlighet att studera på högskolenivå och att åtminstone hälften av de unga vuxna avlägger en högskoleexamen år 2030.

Konsten att hålla ett tal

Det var många som ville byta ett par ord med Grahn-Laasonen, så Elisa Juhala fick på egen hand beundra nationalbiblioteket vackra interiör en stund. Hon har funderat på en rad frågor som hon planerar ställa till ministern under dagens lopp.

– Jag undrar hur hon orkar med det hektiska tempot i längden. Jag kommer också att fråga henne om goda råd för hur man blir en bra talare, ministern håller ju ofta tal av olika slag och det är något som jag gärna skulle lära mig mera om, säger Juhala.

Hon studerar för tredje året till medieassistent vid Forssan ammatti-instituutti och är själv mera intresserad av kulturfrågor än om just utbildningspolitiska ärenden.

– Jag har inga planer på att bli undervisningsminister inom den närmaste framtiden, men det ska bli oerhört intressant att få diskutera tillsammans med Sanni Grahn-Laasonen under dagens lopp.

Också ministern såg fram emot att få förstahandsinformation från en av landets studerande och planerade att prata om studielivet mera ingående på tumanhand med Elisa Juhala.

Tisdagens program innehöll också en resa ut regionerna, då ministern skulle avtäcka en skidåkarstaty i Lahtis på eftermiddagen och därefter mura grundstenen till en motionshall i Vuolekoski före kvällens middag i presidentens slott, där Sauli Niinistö stod värd för Polens president Andrzej Duda. Juhala hade möjlighet att följa Grahn-Laasonen överallt utom till den sena middagen.

Den egentliga Job shadow-dagen ordnas tisdagen den 31 oktober, då 49 andra studerande får tillbringa en arbetsdag tillsammans med en chef. Grahn-Laasonen är på tjänsteresa den dagen, så därför tog hon emot sin skugga en vecka i förväg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning