Jubilatekören lägger ner verksamheten

Kammarkören Jubilatekören avslutar sin verksamhet efter både ekonomiska och musikaliska svårigheter under coronapandemin.

Jubilatekören firade 45-årsjubileum 2013.
07.04.2022 12:14 UPPDATERAD 07.04.2022 12:15
Jubilatekörens understödsförening meddelar i ett pressmeddelande att man har beslutat att lägga ner verksamheten under ett medlemsmöte under tisdagen den 5 april. Beslutet leder till att kammarkören Jubilates verksamhet upphör. Medlemmarna i understödsföreningen består huvudsakligen av sångare i kören.
Jubilate skriver i pressmeddelandet att coronapandemin har inneburit stora ekonomiska och musikaliska svårigheter för kören som redan innan pandemin kämpade med att rekrytera nya medlemmar.
"Körens sångare är ambitiösa och måna om körens goda musikaliska rykte. Eftersom nivån inte kan upprätthållas utan en tillräcklig nyrekrytering och en fastare ekonomisk ram har föreningen nu beslutat att lägga ner verksamheten", skriver kören i pressmeddelandet.

Började som barnkör

Jubilatekören började som barnkör inom Sörnäs svenska församling och grundades 1967 av Astrid Riska. Efter det utvecklades kören till en ungdomlig kammarkör för både kvinnor och män.
Läs också: Arvet efter Astrid Riska lever kvar i Jubilate – tidigare korister minns en krävande dirigent med helt egna metoder
Kören har vunnit pris och deltagit i internationella sångtävlingar och gjort över 20 skivinspelningar.
– Vi har ett fint arv att förvalta och vi är tacksamma över alla fantastiska musikupplevelser vi fått ha genom åren, säger Carina Wickström-Zitting i pressmeddelandet.
Hon har sjungit i kören sedan den var en barnkör och andra sångare har varit med i kören i över 40 år.

ANDRA LÄSER