Islamiska staten tar på sig dåden i Sri Lanka – "En hämnd för attacken i Christchurch"

Militärer från den lankesiska flottan bevakar kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade, Colombo. Bild: TT-AP/Eranga Jayawardena

Islamiska staten (IS) påstår sig ligga bakom attackerna i Sri Lanka på påskdagen, där 321 människor dödades och runt 500 skadades. Enligt FN:s barnfond Unicef var minst 45 av de som dödades barn.

Det är i ett uttalande i jihadisternas propagandaorgan Amaq som IS hävdar att gruppen ligger bakom dåden i Sri Lanka. IS har inte visat upp några bevis för påståendet.

Sri Lankas vice premiärminister Ruwan Wijewardene pekar ut två lokala extremistgrupper för attackerna.

Sri Lanka består av huvudön Ceylon och ytterligare några mindre öar. Enligt senaste folkräkningen uppgår befolkningen till 21,7 miljoner. Sri Jayawardenapura, en förstad till Colombo, räknas som landets administrativa huvudstad och här finns sedan 1982 landets parlamentsbyggnader. Colombo är Sri Lankas kommersiella huvudstad.

En majoritet av lankeserna (60 procent) är buddhister, men invånarna bekänner sig även till hinduismen (20 procent), islam (10 procent) samt kristendomen (10 procent).

De senaste åren har landet upplevt våld med religiösa förtecken. Förra året attackerades flera moskéer och affärsverksamheter tillhörande muslimer. Det upptrappade våldet ledde till att regeringen införde utegångsförbud på en av de drabbade orterna. Personer ifrån buddhistiska majoriteten låg bakom våldet på landets muslimer, som anklagades för att vilja tvångsansluta människor till islam.

Landet har länge präglats av en konflikt mellan folkgrupperna tamiler och singaleser. Tamilerna krävde redan på 1970-talet självstyre och en egen stat i landets östra och norra delar. En väpnad radikal grupp, Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE), bildades för att nå tamilsk självständighet. Konflikten tappades upp på 1980-talet efter att LTTE dödat flera singalesiska soldater.

Decennier av ömsom fred och krig avlöste varandra. Efter en regeringsoffensiv 2009 förklarades LTTE besegrade.

Landet har en stark presidentmakt men styret väljs direkt av folket i allmänna val. Samtidigt har flera skandaler med ingredienser som maktmissbruk, korruption och valfusk avlöst varandra genom åren. President är sedan 2015 Maithripala Sirisena från Förenade nationella partiet (UNP).

Källa: NE, Utrikespolitiska institutet/Landguiden

– De utfördes av National Thowheeth Jama'ath (NTJ) tillsammans med JMI, säger Ruwan Wijewardene och syftar på gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim.

Samtidigt utreder polisen om lokala extremister har fått internationell hjälp. Enligt en talesperson för regeringen vore det inte möjligt för en så "liten organisation" att genomföra så väl samordnade självmordsattacker. Enligt president Maithripala Sirisenas medarbetare finns uppgifter om att internationella terrorgrupper stöttat lokala terrorister.

Myndigheterna utreder också varför fler försiktighetsåtgärder inte vidtogs efter att Sri Lankas polis den 11 april meddelat att en "utländsk underrättelsetjänst" rapporterat att NTJ planerade självmordsattacker mot kyrkor.

Hämnd för Christchurch?

Varningen uppges inte ha blivit framförd till premiärminister Ranil Wickremesinghe eller andra toppministrar.

Poliskällor uppger för AFP att gärningsmännen vid två av hotellen som attackerades var bröder som var söner till en förmögen kryddhandlare i staden Colombo.

Vice premiärminister Ruwan Wijewardene hävdar också att attackerna i Sri Lanka tycks vara en hämndaktion för dåden i staden Christchurch i Nya Zeeland den 15 mars.

– Preliminära utredningar har visat att det som hände i Sri Lanka var en hämnd för attacken mot muslimer i Christchurch, säger Ruwan Wijewardene.

Fjärde hotell

Men information om att dåden skulle vara en hämnd för attackerna i Christchurch, där 50 människor dödades i attackerna mot två moskéer, har inte nått regeringen i Nya Zeeland.

– Nya Zeeland har ännu inte sett några underrättelser som en sådan bedömning kan vara baserad på, säger en talesperson för premiärminister Jacinda Ardern.

Flera offer som skadades i självmordsattackerna i Sri Lanka i söndags har avlidit, och flera barn "är skadade och slåss för sina liv", säger Unicefs talesperson Christophe Boulierac.

Antalet döda i attackerna mot tre kyrkor och tre hotell på påskdagen har nått 321. Men det kunde ha gått ännu värre. En källa uppger för AFP att ytterligare en självmordsbombare hade tagit in på ett fjärde hotell, men av oklar orsak utlöstes inte hans laddning. Efter attackerna blev personalen misstänksam mot mannen, som senare kunde spåras till en adress där han sprängde sig när polisen kom, och även dödade två förbipasserande.

40 gripna

Antalet gripna i Sri Lanka har stigit från 24 till 40, meddelar polisen. De gripna är främst lankeser men även en syrisk medborgare förhörs, uppger källor inom regeringen och militären för Reuters.

Vid midnatt trädde nödlagar i kraft som ger polisen utökade möjligheter att frihetsberöva och förhöra misstänkta utan domstolsbeslut. Ett nattligt utegångsförbud infördes också.

Flaggorna vid offentliga byggnader sänktes till halv stång klockan 08.30 lokal tid på tisdagen och en tyst stund hölls. Klockslaget är den tidpunkt då den första av de sex bomberna exploderade.

Den första minnesstunden för offren genomförs under tisdagen, liksom begravningar av flera av offren.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning