Video: Se Bondestam illustrera presidentparet på balen

Boken Djur som ingen sett utom vi, har fört Linda Bondestam till otaliga platser runtom i världen. På självständighetsdagen förde den henne till slottet.

Då illustratören Linda Bondestam kom hem från Berlin för några veckor sedan, där hon invigt en utställning om boken, väntade ett vitt kuvert i postlådan.
– Det var nog en stor överraskning och kändes alldeles overkligt. Men det är jättefint att vara här i kväll, säger Bondestam.
Boken vann Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris i fjol, och Bondestam tror att presidentparet velat uppmärksamma priset i och med inbjudan.
– Det är en bok för alla, både stora och små. Alla har vi ett inre djur som behöver komma ut.
Bondestam har lett många workshopar där barn fått skapa sitt inre djur. Med anledning av självständigheten tecknar hon presidentparet i form av djur för HBL, ett lämpligt uppdrag för en illustratör som till råga på allt håller på att tappa rösten och överlevt kvällen tack vare halstabletter.
Naturen har också haft en stor betydelse för Bondestam.
– Jag har tillbringat alla barndomssomrar ute på en ö i skärgården och hämtat mycket inspiration till mina illustrationer därifrån.

ANDRA LÄSER