Fortum avstår från Uniper, får tillbaka åtta miljarder

Nyhetsbyrån Reuters uppger att Fortum är redo att avstå från sitt ägande i den tyska energijätten Uniper. Fortum bekräftade på tisdagen att förhandlingarna med tyska staten är på målrakan.

Enligt källor nyhetsbyrån Reuters talat med är Fortum redo att avstå från sitt tyska dotterbolag Uniper.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
20.09.2022 16:36 UPPDATERAD 20.09.2022 19:30
Uppgifterna om att tyska staten står redo att nationalisera energijätten Uniper duggade tätt på tisdag eftermiddag. Sent på eftermiddagen bekräftade Fortum att förhandlingarna är inne i slutskedet.
Fortum bekräftar också att bolaget är redo att avstå från Uniper och att Tyskland är redo att återbetala den finansiering Fortum beviljat sitt tyska dotterbolag. Fortum utlovar mer information då avtalet om Uniper är klart.
Handeln med Fortums aktie på Helsingforsbörsen avbröts strax efter klockan 16 på tisdagseftermiddagen, efter nyheten om nationaliseringen av Uniper. Då hade den hunnit stiga rejält.
Enligt nyhetsbyrån Bloomberg är förhandlingarna mellan Fortum och Tyskland inne på målrakan. Reuters uppger för sin del att Fortum är redo att avstå från hela sin andel av Uniper. Enligt vissa beräkningar skulle Uniper nu behöva 30 miljarder euro för att hållas på fötter.
Enligt nyhetsbyråernas uppgifter kommer arrangemanget att bli offentligt på onsdagen.
Minister Tytti Tuppurainen (SDP) som ansvarar för statens ägarstyrning har tidigare sagt att Fortum inte kommer att avstå från Uniper utan ersättning. Fortum har satsat sju miljarder euro på att köpa aktier i företaget och betalat ytterligare åtta miljarder i form av lån och säkerheter.
Det krisavtal Fortum slöt med tyska staten i somras hade gett tyska staten en andel på 30 procent i Uniper, medan Fortum hade behållit 56 procent. Men den finansiering Tyskland då lovade räcker inte till för att hålla Uniper på fötter.
Enligt beräkningar från olika banker skulle Uniper i dagsläget förlora omkring 130 miljoner euro per dag. Siffran då avtalet mellan Fortum och Tyskland slöts i juli var 100 miljoner.
Skälet till Unipers förluster är att den billiga ryska gas företaget tidigare sålt till sina kunder inte längre är tillgänglig. I stället måste företaget köpa in betydligt dyrare gas utan att kunna överföra prisförhöjningen på kunderna.
En lösning för Fortums del kunde vara att få behålla den vatten- och kärnkraft Uniper har i Sverige. Den passar väl ihop med Fortums övriga kraftproduktion.

ANDRA LÄSER