Kvinna och barn dödade av isbjörn

En isbjörn attackerade och dödade en kvinna och en pojke i en avlägset belägen by i Alaska på tisdagen, uppger delstatspolisen.

En isbjörn uppges ha dödat en kvinna och en pojke i en by i Alaska, USA. Arkivbild.
18.01.2023 07:55 UPPDATERAD 18.01.2023 13:26
Larmet om attacken i byn Wales på Sewardhalvöns västra spets kom på tisdagseftermiddagen lokal tid, rapporterar tv-stationen KTUU.
"Enligt de första rapporterna hade en isbjörn kommit in i samhället och jagat flera invånare. Björnen anföll och dödade en vuxen kvinna och en pojke", skriver polisen i ett uttalande.
Björnen sköts till döds av en boende i byn när den attackerade kvinnan och pojken, enligt polisen.

Sällsynt attack

Byn Wales ligger 160 kilometer nordväst om staden Nome och har omkring 150 invånare. Representanter för delstatsmyndigheterna planerar att resa dit så fort vädret tillåter, uppger polisen.
Byn Wales ligger i en avlägsen del av den amerikanska delstaten Alaska.
Dödliga isbjörnsattacker har varit sällsynta i Alaska de senaste åren. 1990 dödades en man av en isbjörn norr om Wales i byn Point Lay. Biologer sade efter den attacken att isbjörnen visat tecken på svält, enligt tidningen The Anchorage Daily News.

Söker mat

Forskare vid USA:s geologiska myndighet USGS gjorde 2019 fynd som visade på förändringar i havsisområden sammanfallit med bevis för att isbjörnarna i större utsträckning tog sig till land, vilket innebär att risken ökar för att människor och isbjörnar ska mötas.
– De senaste årtiondena har det varit väldigt väldigt ovanligt med den här typen av attacker, säger Josep Jessup McDermott, vid organisationen ANCC som representerar 15 ursprungsbefolkningsgrupper som traditionellt har jagat isbjörn, skriver tidningen Anchorage Daily News.
Enligt honom är isbjörnarna i Tjuktjerhavet friska, men det finns rapporter om att isbjörnar i nordvästra Alaska söker mat på alternativa ställen, till exempel i sopor.
Vissa samhällen i Alaska har haft patruller ute för att skydda invånarna från isbjörnar, men inte Wales där händelsen inträffade, på grund av brist på finansiering, uppger McDermott.

ANDRA LÄSER